Recept

Ne veste, kako porabiti zalogo krompirja?

Z.F.
5. 4. 2020, 14.05
Deli članek:

Vam je zmanjkalo idej, kaj pripraviti za kosilo ali večerjo? Imate večje zaloge krompirja, pa ne veste, kako jih uporabiti? V nadaljevanju nekaj preprostih receptov in nasvetov, s katerimi bodo zaloge hitro kopnele, domači pa bodo presenečeni nad vašimi mojstrovinami.

Dreamstime
S preprostim receptom in nekaj dodanimi sestavinami lahko oblikujete tri jedi hkrati, ki bodo gotovo navdušile.

Krompir ima posebno vlogo v slovenski kulinariki. Pri večini kraljuje ob nedeljskih kosilih, ko ga postrežemo praženega ob pečenki ali kuhanega v zeleni solati. Ne pozabimo, da je tudi pomemben del številnih jedi, ki jih v slovenskih kuhinjah še kako radi pripravljamo. Pire, pomfri, njoki, cmoki, dodoli, langaš in še bi lahko naštevali. Krompirjeve jedi so nasitne, primerne kot samostojne jedi ali zgolj kot priloge, vsekakor možne za pripravo na 1001 način in več kot okusne.

Njoki, svaljki, cmoki ...

Peresno lahek recept, ki ga lahko uporabite za pripravo različnih jedi, s katerimi boste popestrili jedilnike in napolnili zamrzovalne skrinje z dobrotami, ki jih boste lahko hitro pripravili tudi takrat, ko ne boste imeli časa na pretek.

Dreamstime
Krompirjevi njoki

Osnovni recept

Za pripravo potrebujete en kilogram krompirja, 200 gramov ostre moke, eno jajce in en ščepec soli. Krompir dobro operemo, nato ga prelijemo s hladno vodo in kuhamo z olupkom, dokler ni kuhan. Potem ga takoj odcedimo in prelijemo s hladno vodo, da se nekoliko ohladi. Krompir nato olupimo in pretlačimo. V pretlačen krompir naredimo jamico, vanjo ubijemo jajce, dodamo sol in začnemo gnesti testo ter postopno dodajamo moko. Testo mešamo nežno, a hitro in ni nujno, da boste potrebovali vso moko. Iz testa nato naredimo hlebček. Biti moramo precej hitri, sicer bo testo postalo mokro.

Njoki

Za pripravo njokov del hlebčka odrežemo in razvaljamo na dolg svaljek, ki naj bo debeline prsta. Narežemo ga na približno dva centimetra dolge njoke. Te umikamo na pomokano površino, kjer bodo počakali, da naredimo preostale njoke. Če želite jih nežno povaljajte z vilicami, da naredite rebrast vzorec. Nato jih kuhajte v osoljenem kropu, dokler ne priplavajo na površje. Ali pa jih položite na pekač, ki ste ga obložili s papirjem za peko in za pol ure na hitro zamrznite. Šele nato jih preložite v vrečke za zamrzovanje. Tako se namreč ne bodo sprijeli.