Švicarska natakarica

Ne februarja, marca prva okužba v "žarišču S"

G.G./STA
2. 4. 2020, 20.44
Deli članek:

Avstrijski zdravstveni minister Rudolf Anschober je popravil dopoldanske navedbe pristojnih glede verige okužb z novim koronavirusom v močno prizadetem smučarskem središču Ischgl.

Profimedia
Fotografija je arhivska

Vodja oddelka za medicino pri avstrijski agenciji za zdravje in prehransko varnost Franz Allerberger je na dopoldanski novinarski konferenci dejal, da so prvi primer okužbe z novim koronavirusom v Ischglu zabeležili že 5. februarja. Šlo naj bi za švicarsko natakarico, ki naj bi bila šele nekaj tednov kasneje pozitivna na testu za virus sars-cov-2.

A tirolske oblasti je ta objava presenetila in čudila, zato so zahtevale pojasnila. Kot je kasneje sporočil Anschober, je pravilen datum dejansko 5. marec. Do napake naj bi prišlo bodisi pri vnosu ali prenosu podatkov v okviru sistema za javljanje okužb.

Doslej je za prvega okuženega v Ischglu veljal lastnik bara Kitzloch, pri katerem so okužbo potrdili 7. marca.

Žarišče S

Na območju Ischgla so potrdil več sto okužb z novim koronavirusom, med drugim pri turistih iz nekaterih skandinavskih držav, Islandije in Nemčije. Skupno naj bi se na območju "žarišča S", kot označujejo Ischgl, okužilo najmanj 611 ljudi iz različnih delov Avstrije ter tudi najmanj toliko turistov.

Na Tirolskem so zaradi novega koronavirusa sredi marca odredili karanteno. Karanteno za Ischgl so uvedli že prej, takoj ko so zabeležili večje število okužb, a so bile pristojne oblasti deležne kritik, da so ukrepale prepozno.

V Avstriji s skoraj devetimi milijoni prebivalcev, kjer so uvedli stroge omejitve gibanja ljudi, so po podatkih notranjega ministrstva do dopoldneva potrdili 10.923 okužb z novim koronavirusom ter 158 primerov smrti zaradi koronavirusne bolezni 19.