Previdnost ni odveč

Katera zaščitna maska nudi največ varnosti

K.K.
2. 4. 2020, 21.03
Deli članek:

S tem tednom je v Sloveniji obvezna uporaba zaščitnih mask ali katerihkoli drugih oblik zaščite ustnega in nosnega predela, kot sta denimo šal in ruta, ter zaščitnih rokavic pri gibanju in zadrževanju na zaprtem javnem kraju.

Profimedia
V operacijski sobi takšne maske menjavajo na dve uri.

Nošenje zaščitnih mask v javnosti je obvezno v večini evropskih držav. Mnogi so se lotili proizvodnje zaščitnih mask doma, saj je največja težava, da je nakup teh mask trenutno misija nemogoče.

»Primitivne« oblike mask

Zato minister za notranje zadeve Aleš Hojs predlaga, da si pomagamo s »primitivnimi oblikami« zaščite, kot so različna pokrivala in šali, ki ščitijo ustni in nosni predel, nič pa ni narobe, če zaščitimo tudi oči, celo smučarska očala so v redu, saj obstaja možnost, da se lahko ta nevarni virus iz Vuhana prenaša tudi skozi oči. Če bi se malo pošalili, bi lahko rekli, da je slovenska vlada zdaj dovolila tudi nošenje burke ali nikaba, nad čemer smo se do zdaj zgražali. A vrag je očitno vzel šalo, zato bo v pomanjkanju idej dobra tudi motoristična čelada. V trgovini sem denimo videla gospoda s potapljaško masko na obrazu.

Profimedia
Respiratorna maska FFP1

Ali se kdo šali?

Ob tem ne morem, da se ne bi vprašala, ali se kdo dela norca iz nas. Vlada najprej reče, da maske niso potrebne, potem so nujne, nato jih samo priporoča, potem ukaže, da naj jih nosijo le bolni, nato spet tudi zdravi … Dobro bi bilo, da bi se v tem kaotičnem času, ko ne vemo natančno, katerim informacijam verjeti, politika in stroka končno zedinili glede nošenja mask: da ali ne. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) namreč odsvetuje splošno uporabo zaščitnih mask v pandemiji covida-19 razen pri okuženih oziroma obolelih. Kot je v Ženevi dejal direktor WHO za nujno pomoč Michael Ryan, ni dokazov, da nošenje zaščitne maske koristi. Prinaša pa dodatno tveganje, če si ljudje narobe snamejo masko in se pri tem okužijo.

Kako torej?

Tako kot v vseh krizah, se je treba tudi v tejle zanesti nase in na zdravo kmečko pamet, ki je preživela vse zgodovinske katastrofe. Zagotovo nam v tej epidemiji ne bo škodilo, če se bomo dodatno zaščitili pred virusi, pomembno pa je vedeti, katere maske nam to zaščito nudijo in katere nam nudijo toliko zaščite, kot če bi za preprečitev nezaželene nosečnosti uporabljali »seštrikan« kondom.

Mi pa Kitajcem maske

Zanimivo se mi zdi, da je bila Slovenija ena izmed mnogih držav, ki so Kitajski oziroma Vuhanu poslale maske in drugo humanitarno pomoč. Samo mi smo jim donirali 1.200.000 zaščitnih mask. Ni mi jasno, zakaj smo jim morali pošiljati maske, če pa je Kitajska znana kot največja proizvajalka zaščitnih mask na svetu, njihovi državljani jih že leta redno uporabljajo, tudi zaradi velike onesnaženosti zraka. Kitajska ekonomija trenutno z izvažanjem medicinske zaščitne opreme izredno raste. Ne samo da so zdaj skoraj edini ponudniki na svetu, ampak se je ta trenutno najbolj iskana dobrina na trgu podražila tudi do 30 odstotkov, proizvodnja zaščitnih mask pa je poskočila za 50 odstotkov.

Profimedia
Respiratorna maska FFP2

Koliko mask potrebuje Slovenija

V Sloveniji potrebujemo 37 milijonov zaščitnih mask za en mesec. Samo v kliničnem centru jih zdravniki in medicinsko osebje na dan porabijo 20.000. Ob tem iz zdravstvenih domov in domov za ostarele prihajajo prošnje za maske, saj jih v pomanjkanju osebje ne menjava po osem ur in več. Navadna maska, ki je narejena iz precej tankegapapirnatega »flisa«, zavezanega s trakovi okoli glave, ki jih običajno uporabljajo v operacijskih dvoranah, zadrži kapljice iz naših ust, a vendar le če jo redno menjamo in z njo ravnamo varno ter higiensko. V operacijski sobi jih na primer menjajo vsake dve uri. Če takšno masko ne menjamo in jo nosimo vedno znova, postane kužna in prepustna, posledično ne ščiti ne nas ne drugih okoli nas. Nekateri te preproste maske, navadne ali kirurške nosimo večkrat (če pa je to edina maska, ki jo imamo), vendar strokovnjaki opozarjajo, da jih moramo po prvi uporabi zavreči.

Ali se virus širi tudi po zraku?

Strokovnjaki menijo, da se virus covid-19 širi kapljično in s kontaktom, zato je najprimernejša kirurška maska tipa IIR, ki ne prepušča kapljic. Če se bo izkazalo, da se virus, ki je od dva- do štirikrat bolj nalezljiv od navadne gripe, širi tudi po zraku, kar še ni uradno potrjeno, pa bo treba začeti uporabljati tako imenovane maske-respiratorje. Virusi načeloma prodrejo v telo skozi usta ali oči ali odprte rane. Navadna kirurška maska je sicer »udobna«, a ni zasnovana za zaščito pljuč pred nevarnostmi v zraku, prav tako se ne prilega dovolj obrazu in so mogoče vrzeli, ki omogočajo lažjo okužbo. Za učinkovito zaščito je torej potrebna uporaba respiratorja oziroma respiratorne maske, ki filtrira zrak.

Respiratorne maske

Profimedia
Respiratorna maska FFP3

Na trgu obstajajo maske za enkratno uporabo (stisnjena iz močne celuloze s filtrskim elementom in izdihovalnim ventilom) kot tudi plastične maske, ki imajo vstavljen ustrezen filter. V Evropski uniji te maske glede na zaščito, ki jo nudijo, delijo na tri razrede. Poglejmo razliko med njimi:

– maske z zaščitno stopnjo FFP1 uporabljajo večinoma v tekstilni in prehrambeni industriji, da preprečijo vdor celuloze, moke ali bombaža v dihalne poti;

– maske z zaščitno stopnjo FFP2 uporabljajo v industriji, avtomobilski proizvodnji, gradbeništvu, pa tudi v lesarstvu in zdravstvu. Te maske so primerne za zaščito pred trdnim prahom, dimom, aerosoli, smogom in alergeni (cvetni prah) ter tudi pred virusi (covid-19) in bakterijami (tuberkuloza). Vse te snovi dražijo dihala in škodujejo pljučem. Te maske so sicer veliko boljše od navadnih in kirurških mask, vendar še vedno ne nudijo želene zaščite pred koronavirusom.

Maske z zaščitnim faktorjem FFP3 ščitijo uporabnika pred kapljičnimi aerosoli, virusi, bakterijami, tudi pred azbestnimi delci. Te maske zadržujejo delce, ki so zdravju škodljivi, so strupeni, lahko so tudi rakotvorni ali celo radioaktivni.

Maska ni dovolj

Ni pomembno samo, s kakšno masko se boste zaščitili, upoštevati je treba tudi druge zaščitne ukrepe, kot so stroga higiena pri nanosu maske, uporaba rokavic, zaščitnih očal, redno umivanje rok, razkuževanje okolja in pravilno odstranjevanje predmetov, ki bi lahko bili okuženi.