Vidne posledice

FOTO: Župnik iz Svete Trojice najprej mislil, da je padel angel

Senka Dreu / Štajerski tednik
2. 4. 2020, 20.06
Deli članek:

Potres, ki je v nedeljo, 22. marca, najbolj prizadel hrvaško prestolnico, smo občutili tudi v vzhodni Sloveniji; tla so se med drugim pošteno zatresla tudi v Sveti Trojici, kjer jo je skupila predvsem znamenita cerkev.

S.D./Štajerski tednik
Potres, ki je najbolj prizadel Zagreb, ni prizanesel niti cerkvi v Sveti Trojici.

Prvi potresni sunek se je zgodil v trenutku, ko je trojiški župnik Bernard Goličnik s kolegom maševal v cerkvi, ki je bila zaradi epidemije koronavirusa prazna. Najprej se je začelo vse tresti, se spominja, potem je zabobnelo in pokazale so se prve razpoke, kadilo se je, odpadal je omet. Sprva je mislil, da se je na tla zrušila skulptura angela, šele nato je spoznal, da je šlo za potres. Največje poškodbe so nastale na cerkvenem stropu, na obokih, pa tudi na stenah in galerijah. Kot je povedal trojiški župan David Klobasa, so razpoke, ki jih je povzročil potres, široke kar od dva do tri centimetre, poškodovane so tudi dragocene freske. Takoj je obvestil pristojne službe, ministrstvo za kulturo in zavod za varstvo kulturne dediščine.

D.K.
Poškodovani oboki in freske baročne trojiške cerkve

Iskanje denarja za sanacijo

»Statik iz mariborske območne enote zavoda si je poškodbe že ogledal in ocenil njihovo nevarnost ter ugotovil, da je objekt statično varen. Torej, cerkev se gotovo ne bo sesula, je pa nastala gmotna škoda, ki sicer finančno še ni ovrednotena, bo pa precejšnja. Zdaj bomo pač naredili vse, da pridobimo čim več denarja za sanacijo. Ker je baročna cerkev s tremi zvoniki in samostanskim kompleksom, ki jo od sredine 19. stoletja vodijo frančiškani, kulturni spomenik, upamo, da bomo lahko kakšna sredstva uveljavili prek ministrstva za kulturo.« Spomnimo, da cerkev svete Trojice, ki se na vrhu hriba nad trojiškim jezerom že stoletja mogočno dviga k nebu, že tako načenja zob časa. Predlani je bilo poškodovano stopnišče pred samostansko kletjo, prav tako pa je nujnega popravila potreben tudi podest na podstrešju cerkve, da bo dovolj varen za obiskovalce, ki si želijo ogledati znamenite cerkvene zvonove.