Pridržanje

Zaradi poročanja o slabih razmerah v bolnišnici, aretirali srbsko novinarko

B.K.
2. 4. 2020, 19.12
Posodobljeno: 2. 4. 2020, 19.21
Deli članek:

Srbska novinarka, ki jo je v sredo pridržala policija, zaradi poročanja o neznosnih razmerah v eni izmed bolnišnic, je danes odkorakala na prostost.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Novinarksa portala Nova.rs Ana Lalić je v sredo objavila članek z naslovom “Vojvodinski klinični center na točki zloma: brez zaščite za medicinske sestre”, v katerem opisuje domnevno neznosne razmere v centru za koronavirusno bolezen znotraj kliničnega centra v Novem Sadu. “V soboto zvečer so se sestre, ki so delale v tako imenovanem korona centru, uprle in niso hotele vstopiti v sobo s pacienti, saj niso imele zaščitne opreme,” je neimenovani vir povedal novinarki. “Nekaj ur zatem je prispelo nekaj opreme,” je navedbe vira zapisala Lalićeva.

Vodstvo bolnišnice je navedbe zanikalo, novinarko pa prijavilo policiji in jo obtožilo sejanja panike ter škodovanja ugledu klinike. Policija je Lalićevo nato pridržala.

Novinarka je danes, po pritisku srbske javnosti, odkorakala na prostost, glede primera pa se je oglasila srbska premierka Ana Brnabić. Dejala je, da ji je žal, da je bila novinarka pridržana, a da je “širjenje lažnih novic v izrednih časih resna kršitev.” Brnabićeva je ob tem dejala še, da bo izredni odlok o centralizaciji informacij v času epidemije, ukinjen. Odlok prepoveduje širjenje informacij o epidemiji vsem, razen članom vlade.

Srbija je do srede potrdila že več kot 1.000 primerov okužb z novim koronavirusom in zabeležila 28 smrti.

Na lestvici novinarske svobode, ki jo objavlja organizacija Novinarji brez meja, Srbija zaseda 90. mesto, kar jo uvršča osem mest za Albanijo in tri mesta za Madžarsko.