Poziv Unicefa

V času koronavirusa tveganja za zaščito otrok naraščajo

J.P./STA
26. 3. 2020, 10.39
Posodobljeno: 26. 3. 2020, 10.42
Deli članek:

Zaradi strožjih ukrepov za zajezitev pandemije novega koronavirusa postaja vse bolj ogrožena tudi varnost in dobrobit milijonov otrok po svetu.

Profimedia
Zaradi stigme, povezane s koronavirusom, so nekateri otroci bolj izpostavljeni nasilju in psihosocialnim težavam (fotografija je simbolična).

V nekaj mesecih je koronavirus popolnoma spremenil življenja otrok in družin po vsem svetu. Ukrepi, kot so zaprtje šol in omejitve gibanja, so nujno potrebni, a spreminjajo ustaljene dnevne rutine otrok in jim onemogočajo številne dejavnosti, so zapisali na Unicefu Slovenija. Obenem se starši in skrbniki soočajo z zaskrbljenostjo glede zdravja, dobrobiti svojih najbližjih ter tudi finančnimi skrbmi, saj bi lahko ostali brez dela, so poudarili.

Zaradi stigme, povezane s koronavirusom, so nekateri otroci bolj izpostavljeni nasilju in psihosocialnim težavam. Hkrati lahko strogi ukrepi za zajezitev pandemije povečajo tudi tveganje za spolno izkoriščanje in zlorabe.

"Vpliv pandemije koronavirusa ni omejen zgolj na obolele, temveč tudi na ostale otroke in družine," je dejal vodja Unicefovega programa za zaščito otrok Cornelius Williams. "Starši se trudijo skrbeti za svoje otroke in hkrati ohraniti zaposlitev. Tveganja za zaščito otrok naraščajo," je poudaril.

Verjetnost, da postanejo žrtve diskriminacije, socialnega izključevanja, nasilja, izkoriščanja in ločitve od staršev oziroma skrbnikov, vse bolj narašča, so še zapisali na Unicefu Slovenija.

Unicef skupaj s partnerji priporoča, da pristojni sprejmejo konkretne ukrepe za zaščito otrok kot sestavni del ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa.

Zagotoviti je treba, da se pri ukrepih za nadzor bolezni čim bolj upošteva zaščita vseh otrok. Družinam, ki so ostale brez rednih prihodkov za preživetje, pa je treba zagotoviti finančno in materialno podporo.

Poleg tega je treba zdravstveno, izobraževalno osebje in organe, pristojne za podporo otrokom, seznaniti s tveganji za otroke v času epidemije ter vzpostaviti mehanizme za prijavo zlorab. Povečati je treba tudi informiranost o sistemu napotitve in podpornih storitvah, ki so na voljo otrokom. Otroke in mlade pa je treba vključiti v oceno, kako nove razmere zaradi koronavirusa vplivajo nanje.

Unicef in partnerji pozivajo tudi k uvedbi konkretnih ukrepov za preprečevanje ločitve otrok od ostalih članov družine. Zagotoviti je treba tudi podporo otrokom, ki so zaradi hospitalizacije ali smrti starša oziroma skrbnika ostali sami.