"Glede na dosedanje podatke se virus težje širi med ljudmi v toplejšem podnebju," je po poročanju britanskega časnika Financial Times dejal profesor virologije z univerze v Marylandu v ZDA Mohammad Sajadi, ki preučuje izbruh novega koronavirusa v svetu.

Znanstveniki z dveh kitajskih univerz, ki so preučevali širjenje virusa v sto kitajskih mestih, so ugotovili, da "visoke temperature in visoka zračna vlaga pomembno znižajo nalezljivost covida-19".

Profesor Sajadi ugotavlja, da se virus, četudi se lahko širi kjerkoli, najučinkoviteje med ljudmi prenaša, ko je zračna vlaga nizka, temperatura zraka pa med pet in enajst stopinj Celzija.

Trenutno so zaradi virusa najbolj prizadeta območja med 30 in 50 stopinj severne geografske širine, Sajadi pa napoveduje, da se bo pas najbolj intenzivnih okužb s toplejšim vremenom prestavil proti severu, nakar naj bi se čez poletje povsod po severni polobli širjenje virusa upočasnilo, po drugi strani pa se bo okrepilo na južni polobli.

Tudi kitajski znanstveniki z univerz Beihang in Tsinghua napovedujejo podobno.

Čez poletje bi lahko dobili lažen občutek

A študija švedske univerze Karolinska, ki je v model širjenja novega koronavirusa vključila podatke o širjenju okužb z drugimi koronavirusi, opozarja, da bi čez poletje lahko dobili lažen občutek, da smo širjenje virusa uspešno omejili, nato pa bi se število okužb prihodnjo zimo spet povečalo. Pandemija bi tako postala podobna pandemiji španske gripe, ki je v letih 1918 in 1919 potekala v treh valovih.

Znanstveniki sicer še ne razumejo prav dobro, zakaj se virusi obnašajo sezonsko, navajajo pa več razlogov, piše FT. Prvi je, da virusi, čeprav se v človeku razmnožujejo pri temperaturi 37 stopinj Celzija, v zunanjem okolju lažje preživijo, če sta temperatura in vlaga nižji.

Pozimi manj vitamina D

Poleg tega ljudje v hladnem vremenu več ostajajo v zaprtih prostorih in je njihova koncentracija višja, tretji razlog pa je, da je človekov imunski sistem pozimi manj učinkovit, deloma tudi zaradi manj sončnega vremena, zaradi česar telo proizvaja manj vitamina D.

Vsi strokovnjaki sicer ne verjamejo v napoved sezonske narave covida-19. Profesor epidemiologije s Harvarda Marc Lipsitch pravi, da sicer lahko pričakujemo manjši upad števila okužb v toplejšem vremenu, ne moremo pa pričakovati, da bo ta zadosten za pomembno zajezitev širjenja okužb.