Slovenski infektolog Andrej Trampuž, ki dela v Berlinu, na podlagi v Nemčiji narejene projekcije Sloveniji napoveduje več kot 5000 okuženih čez 10 dni in več kot 14.500 čez 14 dni. Od tega bo 10 odstotkov okuženih na intenzivni negi, kar bi pomenilo 500 ljudi na intenzivni negi čez 10 dni in 1400 čez štirinajst dni. Čeprav ni mogoče zajamčiti, da bo prišlo do točno takšnih številk, pa je po poročanju spletne strani 24ur.com zatrdil, da bo število zagotovo takšno, "da zdravstvene kapacitete tega ne bodo mogle pokriti".

Še več tednov

Screenshot 2020-03-24 at 11.04.43
Zajem zaslonske slike
Dr. Andrej Trampuž

Minister za zdravje Tomaž Gantar je v informativni oddaji 24ur Zvečer povedal, da je za obolele s covid-19 v Sloveniji na voljo 539 postelj, od tega 56 za intenzivno nego. Danes je sicer še nemogoče napovedovati, "kako hitro bo ta krivulja rasla, glede na to, da traja od 10 do 14 dni med okužbo in pojavom obolelega, ki potrebuje hospitalizacijo. Kar pomeni, da ukrepi, ki smo jih mi sprejeli, še ne kažejo tistega učinka, ki ga bodo morda čez en teden", je povedal Gantar. "Je pa dejstvo, ne delamo si nobenih utvar, število okuženih se bo povečevalo, mi vrha epidemije nikakor še nismo dosegli."

Trampuž se z Gantarjem strinja in napoveduje še več tednov izolacije. "Verjetno vrha še nekaj časa ne bo, niti štiri tedne, mogoče celo osem tednov, in zato se moramo pripraviti na težke tedne, kjer potrebujemo sodelovanje vseh ljudi, da nam, predvsem zdravstvenim delavcem, pomagajo," je še dejal.