Samozaščita

Domača proizvodnja zaščitne opreme tudi za prebivalstvo, priporočene doma narejene maske

J.P.
26. 3. 2020, 10.09
Posodobljeno: 26. 3. 2020, 13.55
Deli članek:

O aktualnem dogajanju v zvezi s koronavirusom so spregovorili državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Aleš Cantarutti, poveljnik CZ Srečko Šestan in vladni govorec Jelko Kacin.

STA
Državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Aleš Cantarutti

Vladni govorec Jelko Kacin je uvodoma dejal, da je razumljivo, da v času težkih preizkušenj vsi iščemo pozitivne novice.

Širjenje v prvih treh tednih ni bilo tako hitro, je dejal in dodal, da smo tako uspešni, ker državljani upoštevali nasvete vlade. "Mi nismo Italija. Mi nočemo biti Italija," je poudaril. "Ključna je naša samozaščita. Zaradi nas in zaradi drugih." 

Tudi stanje okužb po Sloveniji nam lahko nekaj pove o zavedanju. Manj jih je ob meji z Italijo. "Zdi se, da se tam bolj zavedajo pomena ukrepov," je ocenil.

Nova naročila

Državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Aleš Cantarutti je predstavil aktivnosti na dveh področjih dela. Prvo tvorijo ukrepi za podjetja, zaposlene in samozaposlene, da bo kriza čim manj boleča za gospodarstvo. Drugo področje pa je področje nabave zaščitnih sredstev. V zadnjih 14 dneh so prejeli več kot tisoč ponudb in pobud za dobavo in proizvodnjo. Po pregledu zdaj vedo, kaj je izvedljivo, je poudaril. Prečiščeni seznam so posredovali medresorski komisiji. Je pa dejal, da je precej tudi takih, ki se hočejo okoristiti s krizo. "Vojnim dobičkarjem", kot jih je poimenoval, je sporočil: "Ne kličite nas in nam ne jemljite dragocenega časa".

Pri nabavi so usmerjeni v tri cilje: nemotena dobava za zdravstvene delavce; pospešena nabava večjih zalog, ki bodo uporabne tudi v gospodarstvu in za prodajo; vzpostavitev domače proizvodnje zaščitne opreme, ki bo zadoščala potrebam splošne populacije. 

Dobava pa se bo vsak dan povečevala in računajo, da bo v torek iz njihove proizvodnje dobavljenih že 5700 mask, od začetka aprila pa vsak dan dodatnih 10.000 pralnih mask. Maske pa že šivajo ali pa bodo še šivale tudi druge družbe. Eno večjih podjetij, ki se je tega lotilo je kidričevski Boxmark, Cantarutti pa je izpostavil škofjeloško podjetje Filc, ki je prejelo 4000 kvadratnih metrov materiala iz Nemčije za izdelavo 150.000 mask. Tudi te naj bi zagotavljale in dosegale standard FFP2, te maske pa v tem trenutku najbolj potrebujemo, je pojasnil državni sekretar. Po njegovih besedah je material v testiranju in verjame, da bo v naslednjih dneh stekla tudi ta proizvodnja, navaja STA.

Prav tako se, je dodal, pripravlja nova domača proizvodnja za izdelavo 1700 mask iz stoodstotne bombažne pralne tkanine dnevno. Tako bo po njegovih besedah Slovenija v določeni meri na tem področju samooskrbna. V ta namen na ministrstvu tem podjetjem pomagajo, če je treba, bodisi s finančnimi viri ali pa tudi s kontakti pri dobavah, pri čemer sodeluje tudi gospodarska diplomacija, je pojasnil po poročanju STA.

Potrebovali bomo tudi respiratorje - v celjsko splošno bolnišnico naj bi jih jutri dostavili 20, vse skupaj jih Slovenija v štirih do šestih tednih pričakuje več kot 470. Ker ne vedo, koliko jih bomo potrebovali, so jih naročili še 100. Dobavni rok je od štiri do šest tednov.

Sicer je prioriteta zagotovitev zaščitnih mask zdravstvenim delavcem. 

Zaloge bi morale zadostovati za naslednji teden. Skupaj s podjetji in gospodarsko diplomacijo delajo na tem, da bodo pošiljke do nas tudi prišle, je še poudaril državni sekretar.

Po strokovnih ocenah lahko z doma narejenimi maskami verjetnost okužbe zmanjšamo za polovico, je poudaril Kacin. Kar pa ne pomeni, da smo lahko manj previdni.

Zakaj ne kupujejo direktno in po možnosti z letalom? Cantarutti je pojasnil, da lahko po sklepu vlade plačujejo le preverjenim slovenskim podjetjem po dobavi. Glede letalskega prevoza je dejal, da na tem še delajo in da jim je uspelo vzpostaviti direktno povezavo s Chingdaom na Kitajskem, kjer poteka proizvodnja zaščitne opreme. Od tam naj bi prvo letalo z zaščitno opremo proti Sloveniji poletelo 2. aprila. O zaščitnih maskah, ki bi morale po besedah ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška priti konec marca, pa je dejal, da so to krizni časi in da teh 2,8 milijona mask očitno ne bo. Slabo kaže tudi z maskami, ki bi morale priti iz Nemčije. Je pa poudaril, da ne bo prehud izpad, če jih ne bo.

Mask (dvojk in trojk) za zdravstvene delavce sicer primanjkuje povsod po svetu, ne le v Sloveniji. Precejšnje težave predstavljajo ponarejene zaščitne maske, zato vse pošljejo v preverjanje, preden jih kupijo. Kar pa pomeni dodatne zamude. 

Ostale potrebe

Material mora biti pralen na visoki temperaturi, potrebno ga je tudi prelikati. Ko postane vlažna, se prepustnost maske spremeni. Doma izdelana maska ščiti slabše kot standardizirane maske, a vseeno nudi delno zaščito pred delci, kapljicami, virusi.

Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan se skladišče počasi polni, opremo pa vestno delijo. 30 odstotkov zalog je namenjenih "pokrivanju ostalih potreb", torej taksistom, zaporom, varnostnim delavcem ipd. Za to opremo so že pripravili usmeritve, za izvajanje so odgovorne občine. "Če bo poraba takšna, kot je bila prejšnji teden, bomo zdržali še en teden," je sekretarjeve besede ponovil Šestan. Pri razpečevanju opreme bodo na pomoč priskočili tudi delavci Fursa.

Civilna zaščita razpolaga s 7500 zaščitnimi kombinezoni, 26.000 maskami za zdravstvo, 790.000 kirurškimi maskami in 100.000 IIR maskami ter 7.700.000 rokavicami, poroča STA.

V delo Civilne zaščite je dnevno vpetih od 2000 do 5000 ljudi. O domnevno ponarejenih zaščitnih maskah, ki naj bi prišle z drugo pošiljko, je dejal, da ne ve nič. Tiste, ki prihajajo iz njihovih skladišč, so 100-odstotno preverjene.