"Sedem let smo igre pripravljali, zdaj pa se zdi, da moramo še enkrat od začetka, časa za dokončanje pa nimamo veliko," je mnenje v Mednarodnem olimpijskem komiteju (MOK).

Japonska se je za organizacijo iger odločila, da bi svetu pokazala, da je premagala katastrofe v zadnjih letih, ko jo je prizadel cunami in jedrska nesreča v Fukushimi. Zdaj pa je doživel nov šok, ki ga bo morala spet nekaj časa prebolevati.

"Morali smo priznati premoč koronavirusu, to je za nas boleč poraz. Človeštvo je premagala bolezen, hoteli pa smo dokazati ravno nasprotno. Olimpijski plamen bi lahko bil luč na koncu tunela, v katerem se svet trenutno nahaja," je dejal japonski premier Shinzo Abe. Te besede je ponovil tudi v pogovoru z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom.

Podobno so razmišljali tudi na tokijskih ulicah. Ljudje so se doslej radi pohvalili s potekom priprav na igre, olimpijska infrastruktura je bila pripravljena precej pred rokom, vstopnice so se uspešno prodajale.

"Prestavitev za nas pomeni veliko razočaranje. A ko pomisliš na zdravje ljudi, je povsem pametna in razumljiva. Zdravstveno stanje v svetu je zelo resno in ljudje o igrah trenutno ne morejo razmišljati," je povedal Momoko Doku.

Prireditelji se zdaj soočajo z množico odprtih vprašanj. So določeni objekti še na voljo, kaj storiti z imetniki vstopnic in prostovoljci, kako umestiti igre v natrpan športni urnik leta 2021, Kaj storiti s 4000 luksuznimi stanovanji, v katere se bo spremenila olimpijska vas, večina izmed njih pa je že prodana, so le ena izmed njih. Preklicati bo treba tudi 10.000 hotelskih sob in jih vnovič rezervirati.

Japonska in MOK naj bi za organizacijo namenila 12,6 milijard dolarjev, strokovnjaki pa pravijo, da bo zdaj potrebna še polovica tega zneska.

"Nimamo druge možnosti, kot še naprej upati. Pred časom sem zbolel za rakom, rešilo me je novo zdravilo. Dobro poznam zdravstvene težave, dobro poznam občutke, ko zboliš. Še vedno živim, zdravje pa mora biti na prvem mestu," predsednik organizacijskega odbora iger Yoshiro Mori, ki je potrdil, da se bodi igre še naprej imenovale Tokio 2020, čeprav bodo najbrž na sporedu leta 2021.