Perverzno

Najbogatejši Zemljan prosi za donacije za njegove delavce

B.K.
25. 3. 2020, 10.16
Posodobljeno: 25. 3. 2020, 13.56
Deli članek:

Medtem ko ustanovitelj spletnega trgovca Alibaba Jack Ma svetovnim državam, ki se soočajo s pandemijo koronavirusa, pomaga z dobavo zaščitne opreme, ustanovitelj spletnega trgovca Amazon in najbogatejši Zemljan Jeff Bezos prosi za finančno pomoč.

Profimedia
Jeff Bezos

Prav ste prebrali. Jeff Bezos, predsednik uprave Amazona in najbogatejši človek na svetu, v času koronavirusa prosi potrošnike, naj donirajo kak dolar ali dva za njegove sodelavce.

Bezos je ustanovil Amazonov sklad za pomoč, namenjen pomoči potrebnim zaposlenim, zunanjim sodelavcem in sezonskim delavcem Amazona, ki jih bodo prizadele gospodarske posledice koronavirusa. Pri spletnem trgovcu so to predvsem odpovedi naročil in morebitne okužbe. Sklad bo delo nadaljeval tudi po koncu pandemije, ko bo namenjen delavcem, ki se v stiski znajdejo zaradi naravnih nesreč, bolezni in nizkih plač. Kdor bo kvalificiral, bo lahko dobil do 5.000 ameriških dolarjev enkratne finančne pomoči.

Bezos je v sklad vplačal 25 milijonov dolarjev, za nadaljnje financiranje pa se je obrnil na javnost. Amazonove potrošnike in ostale zdaj prosi, naj donirajo v sklad, ki bo njegovim delavcem omogočil preživetje.

Ob tem sam Bezos sedi na več kot 100 milijardah ameriških dolarjev premoženja. Vsako minuto v povprečju zasluži 230.000 zelencev. Njegovo prvotno vplačilo v sklad je torej od njega terjalo le dobrih 10 minut dela.

Bezos tako niti med svetovno krizo, ki jo je povzročila pandemija, ne razmišlja o porabi lastnega denarja za dobrobit zaposlenih. To ni nenavadno. Ko so ga pred dvema letoma novinarji vprašali kako lahko sploh porabi svoje premoženje je pomislil in dejal: “edini način, kako bi lahko vpregel tako ogromno količino finančnih virov je, da dobičke od mojega Amazona namenim za vesoljska potovanja. To je v bistvu to.” Da bi denar namenil za izboljšanje življenj svojih delavcev, mu ni prišlo niti na misel.

Amazon, ki je drugi največji zasebni zaposlovalec v ZDA, je znan po nizkih plačah, ki jih izplačuje svojim delavcem. V ameriški zvezni državi Arizona denimo vsak tretji Amazonov zaposleni potrebuje socialno podporo pri nakupu osnovne hrane. Zaposleni prav tako delajo v neznosnih pogojih. Ponekod so jim prepovedali celo izhode na stranišče, ali pa jih omejili do te mere, da nekateri zaposleni med delovnim časom nosijo plenice.

Amazon je sicer tretje največje svetovno podjetje po skupnem bogastvu, v ZDA pa plačuje tako imenovani negativni davek – oproščeno je plačila vseh davčnih obveznosti, iz federalnega proračuna in proračunov zveznih držav pa dobiva celo subvencije.