Francija v karanteni

Macron: "V vojni smo ... sovražnik je tukaj, neviden"

B.K./STA
16. 3. 2020, 20.55
Posodobljeno: 16. 3. 2020, 21.02
Deli članek:

Francoski predsednik Emmanuel Macron je v nocojšnjem televizijskem nagovoru sporočil, da Francija v boju proti novemu koronavirusu uvaja karanteno. Ukrep bo začel veljati v torek opoldne.

Profimedia
Francoski predsednik Emmanuel Macron.

"V vojni smo," je v naogovru dejal francoski predsednik. "Ne borimo se proti vojskam, še manj proti kakšni drugi državi. A sovražnik je tukaj, neviden in prodira naprej," je še dejal.

Sodržavljanom je sporočil, da ne smejo zapuščati svojih domov in jim zagrozil s kaznimi v primeru kršitev. Francozi bodo poslej lahko šli od doma samo v primeru nakupov, obiska pri zdravniku ali odhoda na delo. Ob določenih pogojih bo dovoljeno ukvarjanje s športom.

Karantena naj bi veljala za najmanj 15 dni. Sodržavljane je Macron v 20-minutnem nagovoru tudi pozval, naj se obnašajo odgovorno. "Tudi če ste brez bolezenskih znakov, ste lahko okuženi in okužite druge," jih je posvaril.

Politično delo bo obstalo

Prav tako bodo v Franciji prekinili z vsemi reformami, vključno s sporno pokojninsko reformo, vlada pa bo v narodno skupščino poslala zakonodajo v primeru izrednih razmer, je še napovedal francoski predsednik in dodal, da bo Evropska unija zaprla vse svoje zunanje meje za 30 dni.

V Franciji so v nedeljo, ko je potekal prvi krog lokalnih volitev, že zaprli vse restavracije in bare. Trenutno so tudi zaprta vrata francoskih šol, vrtcev in drugih izobraževalnih ustanov, muzejev in knjižnic.

V Franciji so doslej potrdili 5380 primerov okužb z virusom sars-cov-2. Umrlo je 127 ljudi.