varovanje pred okužbami

Delavci v trgovinah zahtevajo boljše ukrepe

B.K.
16. 3. 2020, 19.49
Posodobljeno: 16. 3. 2020, 19.51
Deli članek:

(SDTS) pozdravlja ukrepe vlade, a so ti vseeno pod pričakovanji. Oblasti zato pozivajo k sprejetju dodatnih ukrepov, ki bodo zaščitili delavke in delavce v trgovinah.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Delavci so pričakovali, da bodo sprejeti ukrepi bolje definirani in da bodo ti delavke in delavce v trgovinah bolje zaščitili. Zato so v SDTS danes na Vlado naslovili poziv k dodatnim ukrepom.

Zahtevajo vzpostavitev varnostnega sistema pred vstopom v trgovine. V trgovine naj vstopa le omejeno število oseb hkrati, ostali naj “v kulturni vrsti z razdaljo do 1,5 metra med seboj” čakajo pred trgovino. Red naj vzpostavijo pristojni organi.

Določi naj se tudi pravila ravnanja ob vstopu v trgovine, kot so predpisana higiena, pravila pred blagajnami in primerna oddaljenost med kupci. “Prav tako naj se omogoči mehanska zaščita zaposlenih na blagajnah s pleksisteklom.”

Določi naj se tudi nujna zaščitna oprema za zaposlene v trgovinah, ki jo morajo zagotoviti delodajalci.

Ob tem predlagajo še ukrep omejitve odpiralnega časa ob nedeljah.

"NIJZ je podal izjavo, da prodajalke na blagajni niso tako ogrožene, da bi morale uporabljati plastične maske, ker se le-te po dveh urah zmočijo in so neuporabne. Če pogledamo, kako so to reševali drugod, naprimer na Kitajskem, kjer so bile maske zapovedane, ta teza ne vzdrži, saj en zaposleni lahko okuži vse stranke ter sodelavce in sodelavke," je ob tem opozoril generalni sekretar SDTS Ladi Rožič. "Zahtevamo torej strožje ukrepe, uvedbo glob in striktni nadzor pristojnih inštitucij nad stanjem, ki se odvija v trgovinski dejavnosti, saj je nastala situacija ogrožajoča za vse državljane Republike Slovenije," je dodal Rožič.