Govoriti z enim jezikom

Jelko Kacin: Smo prvi ob Italiji. Moramo se maksimalno zresniti

G.G./STA
16. 3. 2020, 20.52
Posodobljeno: 16. 3. 2020, 21.06
Deli članek:

Uradni govorec kriznega štaba Jelko Kacin želi, da z Evropo "govorimo z enim jezikom".

STA
Jelko Kacin je prepirčan, da je Slovenija na spremembe veliko bolje pripravljena kot nekatere druge države, ki takšnih ukrepov še niso sprejele.

Kacin je v gostovanju v Dnevniku na TV Slovenija za torek napovedal sejo Sveta za nacionalno varnost. Izpostavil je "aktivno delo vlade, posameznih ministrstev in podpornih služb, ki pripravljajo vse potrebno, da bi nadoknadili zamujeno, da bi zagotovili minimalne količine zaščitnih sredstev in vse to, kar potrebujemo za naslednjo fazo izziva, ki bo seveda veliko težja, kot je ta."

Vsa ministrstva se pripravljajo na jutrišnjo sejo Sveta za nacionalno varnost, je povedal Kacin in dodal, da "želimo, da bo ocena, ki bo pripravljena, realna." Z njo mora biti po njegovem seznanjena vsa opozicija. "Želimo, da govorimo z enim jezikom, ko govorimo z Evropo," pravi Kacin. Jutri bo namreč sestanek voditeljev evropskih držav, na katerem se bodo pripravili ukrepi za celotno EU.

Kako se bodo slovenski turisti vrnili domov?

Poleg javnega življenja se bo opolnoči v Sloveniji zaustavil tudi letalski potniški promet. "Nobenega smisla nima več, da še vztrajamo na letalskem prometu, to ne pelje nikamor. Mi se moramo maksimalno zresniti in se obnašati dejstvom primerno. Smo prvi ob Italiji," je dejal Kacin. Letalski promet pa se zapira tudi za celotno Evropo, posledično so slovenski potniki zaradi odpovedi letov ostali v tujini. Na vprašanje, koliko jih je, je Kacin dejal, da preveč. "Ne vemo še, kako se bodo vrnili domov," je povedal.

Rusija je sicer ponudila, da slovenske turiste iz Rusije brezplačno pripeljejo v domovino, saj bodo pobrali svoje turiste v Sloveniji. Se je pa danes že zgodilo, da so od daleč prileteli Slovenci na eno od letališč v neposredni bližini in se niso mogli izkrcati, tako da so jih odpeljali nazaj na Bližnji vzhod. "To se lahko zgodi vsakomur, ki ne bo upošteval razmer," je posvaril Kacin.

"EU se bo jutri zaprla na zunanjih mejah, zaprla se bo v zraku, nobenih rednih letalskih linij ne bo več, bodo samo izredni prevozi. Tisti bodo diplomatsko in vnaprej dogovorjeni. In to ni čarter, to so samo reševalne operacije," je dejal. "Kako bo to teklo, bodo povedali evropski voditelji. Zato se želimo najprej v Sloveniji dogovoriti o tem," je dodal.

Najnujnejše

Za Kacina je pomembno, da se dogovori o tem, kako čim prej dobiti čim več zaščitnih sredstev, kako jih distribuirati v ustanove, ki jih najbolj potrebujejo, "to pa so predvsem domovi za ostarele".