Jelko Kacin

Janša zaradi koronavirusa »vpoklical« kriznega informatorja

Mihael Korsika
16. 3. 2020, 19.30
Deli članek:

Pred devetimi leti je SDS Jelka Kacina obtožila, da je kot obrambni minister kupoval zastarelo orožje v Izraelu, ki je iz slovenskih vojakov delalo invalide in jih ubijalo, dan po nastopu nove vlade pa je prvak SDS Janez Janša Kacina ustoličil za glavnega govornika kriznega štaba za boj proti koronavirusu.

Bobo
Jelko Kacin je bil dva mandata evropski poslanec.

Izbruh okužb s koronavirusom je na površje prinesel že zdavnaj odpisanega politika, sicer enega izmed najpomembnejših členov v času osamosvojitvene vojne, nekdanjega ministra za informiranje Jelka Kacina.

Ko je Kacin v soboto spremljal predsednika nove desnosredinske vlade in vodjo kriznega štaba Janez Janšo na sestanek štaba, je njegov prihod spominjal na ponovno vstajenje feniksa iz pepela. Kacin v družbi Janše je prav gotovo večje presenečenje kot prihod koronavirusa v Slovenijo.

Ljubezen do orožja

Janša in Kacin sta sicer nekoč že tesno sodelovala, a sta nato postala goreča politična nasprotnika. Oba sicer v osnovi druži ljubezen do orožja, saj sta oba diplomirala iz obramboslovja na takratni fakulteti za sociologijo, politične vede in novinarstvo, današnji fakulteti za družbene vede. Čeprav je danes 64-letni Kacin tri leta starejši, je študij zaključil eno leto pred Janšo. Leta 1981 je diplomiral na temo Ženske v oboroženih silah.

Janša je bil leta 1989 med soustanovitelji Slovenske demokratične zveze (SDZ), ki je bila ena izmed prvih opozicijskih strank v takratni socialistični Sloveniji. Ko je Janša maja 1990 po prvih demokratičnih volitvah postal obrambni minister, je za svojega namestnika določil Kacina.

Dobra dva meseca pred osamosvojitvijo pa je Kacin kot član SDZ postal minister za informiranje. Pet dni pred sprejemom deklaracije o neodvisnosti je ustanovil Slovensko tiskovno agencijo, med osamosvojitveno vojno pa je z znamenitimi vsakodnevnimi tiskovnimi konferencami in obvladovanjem javnega nastopanja odigral ključno vlogo pri informiranju domače in tuje javnosti. Kacin je bil prav gotovo najbolj prepoznavni obraz slovenske osamosvojitvene vojne; skupaj z Janšo sta občutno pripomogla k temu, da se je končala že po desetih dneh.

Kmalu pa se je končala tudi »ljubezen« med Janšo in Kacinom. Štiri mesece po vojni je SDZ razpadla in Kacin se je pridružil Demokratski stranki Igorja Bavčarja, ki se je nato leta 1994 združila z LDS. Le nekaj dni po ustanovitvi LDS je izbruhnila afera Depala vas; zaradi te je državni zbor na predlog tedanjega premierja Janeza Drnovška razrešil Janšo z mesta obrambnega ministra, na katero se je nato zavihtel Kacin.

Slednji je obrambni minister ostal do parlamentarnih volitev leta 1996, Janševa Socialdemokratska stranka Slovenije (SDSS) je zaradi spornih komunikacijskih treningov na ministrstvu leta 1995 vložila predlog za interpelacijo, a ta ni uspel.

Izvedel prvi »fizični« napad v DZ

Dne 16. oktobra 1998 se je Kacin vpisal v zgodovino slovenskega parlamentarizma kot prvi poslanec, ki je v hramu demokracije »fizično« obračunal s svojim kolegom. V besednem dvoboju z Ivom Hvalico iz SDSS je podlegel provokaciji in ga med sejo državnega zbora udaril s časopisom.

Jelko Kacin je 16. oktobra 1998 kot prvi poslanec v zgodovini državnega zbora »fizično« obračunal s svojim kolegom. 

Naslednji večji prelom v politični karieri je doživel leta 2004, ko je bil na prvih evropskih volitvah izvoljen za poslanca, nato pa je nekaj mesecev po hudem porazu LDS na parlamentarnih volitvah prevzel še vodenje stranke. Ker mu ni uspelo konsolidirati stranke, je na kongresu leta 2007 ostal brez novega mandata. Na volitvah leta 2014 je bil ponovno izvoljen za evropskega poslanca.

Njegov odnos z Janšo se je že pred tem dodatno zaostril, ko je novinar Matjaž Frangež leta 2011 opozoril, da podatki v poročilu, ki ga je ob primopredaji na obrambnem ministrstvu leta 1994 Janša predal Jelku Kacinu, ne držijo. Kacin je v odzivu zatrdil, da je Janša ob primopredaji položaja ministra priredil poročilo o trgovini z orožjem. »Politična praksa Janeza Janše temelji na manipuliranju in sprenevedanju. Moje trditve o poteku primopredaje držijo ... Žalostno pa je, da za tovrstne manipulacije izrablja tudi pokojnega predsednika dr. Drnovška,« je Kacin zapisal leta 2011.

V SDS so nato sneli rokavice. »Jelko Kacin je kupoval zastarelo orožje v Izraelu, ki je potem iz slovenskih vojakov delalo invalide in jih ubijalo,« so ugotovili.

Pri tem so se sklicevali na nekaj let star članek takratnega novinarja Roka Praprotnika, ki je objavil »Katalog napačnih nakupov«. Na seznamu so tri Kacinove investicije (obnova starih tankov T-55, nakup in nadgradnja pilatusov in izraelske havbice 155 milimetrov) v skupni vrednosti več kot sto milijonov evrov. »Vse to skupaj je bil razlog, da ga je njegov lastni predsednik v vladi gledal samo dve leti,« so zapisali v SDS.

Vrnitev odpisanega

Medijski portali SDS so še leta 2018 z navdušenjem objavljali članke, v katerih črnogorski opozicijski poslanec Nebojša Medojević zatrjuje: »Najuspešnejši promotor črnogorske mafije v Bruslju je bil Jelko Kacin.« Kacin je bil sicer v prvem mandatu evropskega poslanca poročevalec Evropskega parlamenta za Državno skupnost Srbije in Črne gore.

Zaradi vsega naštetega je skupni prihod Janše in Kacina na sejo kriznega štaba veliko presenečenje, s katerim pa želi novi predsednik vlade volivcem tudi pokazati, da lahko preseže stare zamere. Koliko časa bo trajal feniksov oziroma Kacinov let, pa bo pokazal čas.