Sodni mlini

Zaradi epidemije razpisi sodnih obravnav precej skopi

S.S.
16. 3. 2020, 21.00
Deli članek:

Po razglasitvi epidemije novega koronavirusa ter odredbi predsednika vrhovnega sodišča Damijana Florjančiča o omejitvi dela sodišč so razpisi sodnih obravnav za ta teden precej skopi. Sodišča namreč opravljajo naroke in odločajo samo v nujnih zadevah.

Gabrijel Toplak
Mediha Hromadžić

Florjančič je odredil sprožitev 83.a člena zakona o sodiščih, ki določa, da v primeru izrednih dogodkov posamezna sodišča opravljajo naroke in odločajo samo v nujnih zadevah. V času trajanja odredbe, od danes pa najdlje do 15. maja, procesni roki ne tečejo, prav tako se ne vročajo sodna pisanja. Tudi če je bilo sodno pisanje vročeno, začnejo teči procesni roki prvi naslednji dan, ko prenehajo veljati posebni ukrepi, določa zakon o sodiščih.

M.Z.
Janko Tomič

Tako je večina slovenskih sodišč preklicala vse obravnave. Na nekaterih sodiščih pa za zdaj ostaja razpisana peščica obravnav. Med drugim je na Okrožnem sodišču v Novi Gorici za četrtek razpisan predobravnavni narok za obdolženega lanskega umora v Bovcu. V Mariboru je za sredo razpisan izrek sodbe v ponovljenem sojenju Medihi Hromadžić, ki jo obtožnica bremeni umora sestre dvojčice ter poskusa umora mame. Na Ptuju bi se v ponedeljek s sklepnimi besedami lahko sklenilo sojenje Janku Tomiću za uboj in tri poskuse uboja v Krčevini pri Ptuju.