blokada med epidemijo

Iran: Ameriške sankcije so “medicinski terorizem”, pomagajte nam

B.K.
13. 3. 2020, 11.28
Posodobljeno: 13. 3. 2020, 12.18
Deli članek:

Iran, ki se sooča z eno izmed najbolj agresivnih epidemij novega koronavirusa, že dneve prosi za pomoč.

Profimedia
Iranski zunanji minister Mohamad Džavad zarif.

Iranski zunanji minister Mohamed Džavad Zarif je v pismu generalnemu sekretarju Združenih narodov Antoniu Guterresu pozval k pritisku na ZDA, da te ukinejo sankcije proti Iranu. Sankcije ovirajo “prodajo zdravil, zdravstvene opreme in humanitarne pomoči,” ki je potrebna za boj proti novemu koronavirusu, je poudaril Zarif in jih, v luči epidemije, označil za medicniski terorizem.

Zarif je že včeraj na družabnem omrežju twitter zapisal, da so prizadevanja njihovega zdravstvenega osebja, za boj proti virusu “otežena, zaradi velikega pomanjkanja, ki ga povzročajo sankcije na dostop naših državljanov do zdravil in opreme.” Ob tem je še dodal, da “virusi ne diskriminirajo in tudi človeštvo ne bi smelo.”

Profimedia
Iran je doslej zabeležil več kot 10.000 okužb z novim koronavirusom.

Iran je v četrtek sicer prvič po letu 1962 za pomoč prosil Mednarodni denarni sklad (IMF). Institucija, ki jo državljani držav tretjega sveta večkrat kritizirajo zaradi nečloveških pogojev za pridobitev moči, bo prizadetim državam pomoč namenila prek posebnega finančnega instrumenta. "Naša centralna banka je zaprosila za takojšnji dostop do sredstev tega mehanizma," je oznanil Zarif.

Profimedia
Ameriške sankcije iranskim zdravnikom otežujejo skrb za paciente, zdravstvenim oblastem pa omejevanje širjenja virusa.

Vsako finančno pomoč IMF mora sicer potrditi odbor izvršnih direktorjev sklada, kjer pa imajo ZDA možnost veta. Zato je iranska prošnja lahko zaman.

Iran je ena izmed držav, ki jo je epidemija novega koronavirusa najhuje prizadela. Okuženih je več kot 10.000 ljudi, umrlo jih je že več kot 400.