»Smo šele na začetku epidemije«

V Franciji v 48 urah 1000 novih primerov okužbe, zapirajo vse šole in vrtce

S.R.
12. 3. 2020, 20.46
Posodobljeno: 12. 3. 2020, 20.56
Deli članek:

Novi koronavirus se nezadržno širi po evropskih državah, ki sprejemajo vse strožje ukrepe.

Profimedia
V Franciji bodo zapli vse univerze, šole in vrtce.

Da bi omejili širjenje novega koronavirusa, so se v Franciji odločili za zaprtje vseh univerz, šol in vrtcev, je danes zvečer sporočil predsednik Emmanuel Macron. Dejal je še, da bo javni prevoz obratoval kot običajno, a je državljanom svetoval, naj »kolikor je mogoče omejijo svoje gibanje.« Po najnovejših podatkih je namreč virus v Franciji terjal že 61 življenj, okuženih pa je 2870 ljudi. »Želim biti povsem jasen, smo šele na začetku epidemije,« je v televizijskem nagovoru pojasnil Macron, ki želi z novimi, strožjimi ukrepi upočasniti širjenje virusa. 

Vsem, ki so stari 70 ali več let, in vsem, ki so šibkega zdravja in imajo kronične bolezni, je še svetoval, naj ostajajo doma in omejijo stike z drugimi ljudmi. »Zaščita naših najbolj ranljivih je zdaj najpomembnejša,« je dejal. Svetoval je še, naj tisti, ki to lahko, delajo od doma, predvsem pa je državljane pozval k odgovornemu ravnanju. V Franciji so sicer zgolj v zadnjih 48 urah zabeležili kar približno 1000 novih primerov okužbe.

V Franciji bodo v nedeljo 15. marca in naslednjo nedeljo 22. marca potekale lokalne volitve, ki pa jih po navedbah Macrona ne bodo odpovedali. »Franciji nič ne bo preprečilo, da se odpravi na volišča,« je dejal.