Matej Tonin

Ministrski kandidat že na zaslišanju ustvaril lažno novico

M.K.
12. 3. 2020, 20.00
Deli članek:

Kandidat za obrambnega ministra in prvak NSi Matej Tonin je na zaslišanju pred parlamentarnim odborom z neposrečeno izbiro besed povzročil razburjenje v javnosti, saj je bilo mogoče razumeti, da bodo pripadniki različnih vard lahko postali del Slovenske vojske. Kmalu je to kategorično zavrnil in priznal, da je bil pri izbiri besed malce neroden.

Bobo
Pripadniki Štajerske varde na meji s Hrvaško.

Predsednik Nove Slovenije in kandidat obrambnega ministra Matej Tonin je po dolgih letih sedenja v opozicijskih klopeh že med zaslišanjem pred pristojnim parlamentarnih odborom spoznal, da je medijska pozornost in teža besed, ki jih izreče kandidat za ministra ali minister, občutno večja kot v primeru opozicijske poslanske retorike.

»Drage poslanke in poslanci! Priznam, da je rahlo nenavaden občutek sedeti na tej strani.« S temi besedami je Tonin, ki je v tem mandatu kratek čas sicer opravljal tudi funkcijo predsednika državnega zbora, začel svoj nastop, v katerem je predstavil svoj program oziroma prioritete na ministrstvu. 

Nerodna izbira besed

Med svojim nastopom je dejal, da razmišlja tudi o možnosti poziva prostovoljcem, naj se pridružijo Slovenski vojski, če bi v državi primanjkovalo policistov in vojakov za učinkovito zaščito južne meje.

Bobo
Štajerske varde ne bomo vključevali v Slovensko vojsko, zagotavlja Matej Tonin.

»Poudarjam, trenutno je to le ideja, ki pa bi ob hudi kadrovski stiski lahko bila hitra in začasna rešitev težav. Seveda bi za to morali poiskati tudi ustrezno zakonsko podlago. Zakaj tako razmišljam? Če se v nekih vardah združuje več sto pripadnikov in so ti pripadniki pripravljeni patruljirati po južni slovenski meji, potem ne vidim razloga, zakaj te posameznike ne bi vključili ob primerni usposobljenosti, ob varnostnem preverjanju v uradne strukture Slovenske vojske. In zato govorim o prostovoljnem vpoklicu tistih, ki so bili v preteklosti na različne načine usposobljeni, da lahko pomagajo Slovenski vojski, kot sem dejal, pri manj zahtevnih nalogah,« je napovedal Tonin.

V javnosti je završalo, prvak NSi pa je moral po treh urah seje že dodatno pojasnjevati svoje stališče oziroma nerodno izbiro besed. »Zelo jasno odgovoril na lažne novice, ki se v času zaslišanja že širijo naokrog. Morda sem bil naroden, morda so nekateri poslanci s svojim izvajanjem pripomogli k širjenju teh lažnih novic. Tako imenovane Štajerske varde ne bomo vključevali v Slovensko vojsko,« je zagotavljal najverjetnejši obrambni minister.

Odbor državnega zbora za notranje zadeve na včerajšnji drugi obravnavi ni sprejel vladnih predlogov dopolnitev zakona o nadzoru državne meje in novele zakona o varstvu javnega reda in miru, ki naj bi omogočila pregon oziroma omejitev delovanja vard in vaških straž. Razpravo so zaznamovali predvsem različni pogledi, ali to omogoča že zdaj veljavna zakonodaja. 

Za mnenje glede Toninovih navedb smo povprašali predsednika parlamentarnega odbora za obrambo Samo Bevk, ki je prav tako ocenil, da se je ministrskemu  kandidat zareklo. »Če ne bi uporabil besede varda, bi bilo vse v redu,« ocenjuje Bevk.

Bo vlada imenovana že v soboto?

Zaslišanja ministrskih kandidatov pred pristojnimi parlamentarnimi odbori potekajo od torka, do zdaj pa je zaslišanje uspešno prestalo že sedem kandidatov. Kot zadnja bo predvidoma v petek popoldne zaslišana kandidatka za ministrico brez listnice, zadolženo za Slovence v zamejstvu in po svetu Helena Jaklitsch. Zaradi grožnje koronavirusa pa bi lahko glasovanje o imenovanju ministrske ekipe po neuradnih podatkih v državnem zboru potekalo že v soboto.