»Delo za njih je čez noč izginilo.«

Umetniki in kulturniki zaradi koronavirusa ostali brez dela in denarja

P.K.
12. 3. 2020, 19.20
Posodobljeno: 12. 3. 2020, 21.50
Deli članek:

Koronavirus je dodobra pretresel svet in nam dal vedeti, kako ranljivi smo. Njegov vpliv oziroma posledice bodo ogromne. Ni še moč napovedati, kakšne točno, a jasno je, da se bomo po tem padcu težje pobrali. Preverjali smo, kako dano situacijo doživljajo slovenski umetniški ustvarjalci in kulturniki. Virus jim je namreč »pobral« delo in odžrl prihodke.

STA
Dvorane so zaprle svoja vrata, odri samevajo …

Po nedavnem sprejetju ukrepa oziroma izdani odredbi o prepovedi javnih prireditev v zaprtih prostorih, kjer se zbira več kot 100 ljudi, so se zaradi nevarnosti širjenja koronavirusne bolezni zvrstile odpovedi več dogodkov, med drugim koncertov in ostalih prireditev.

Na ministrstvu za zdravje so sicer priporočili, da organizatorji zaradi povečanega epidemiološkega tveganja razmislijo tudi o smiselnosti izvedbe prireditev z manjšim številom ljudi oziroma o odpovedi prireditev, če te niso nujne. Posebna, strožja priporočila je NIJZ izdal za Metliko in okolico, kjer odsvetujejo vsakršno druženje ljudi, tudi obiske pri prijateljih in družinska praznovanja.

Brez plače in bolniške

STA
Lara Jankovič pravi, da jo pri vsem skupaj najbolj jezi to, da do sedaj še nihče od pristojnih ni omenil, kaj se bo zgodilo s samozaposlenimi v kulturi, ki so odvisni od trga, ki je zdaj 'zaprt'.

Zaradi tega ukrepa so obstali vsi slovenski umetniški in drugi ustvarjalci, ki svojo dejavnost opravljajo prek samostojnega podjetja. Na to, s kakšno stisko se soočajo, je v sporočilu za javnost izrazilo več predstavnikov nevladnih organizacij, in sicer Inštitut 8. marec, Delozlom in Delavska svetovalnica. »Ko so se zaprla gledališča ter koncertne in kinodvorane, so prav prekarci prvi ostali brez dela in kakršnekoli socialne varnosti. Ker 'naročniki' do prekarcev nimajo nobenih formalnih obveznosti, se lahko na njih najlažje privarčuje – brez stroškov in obveznosti,« so opozorili.

Nevladniki so zelo kritični, ker država za te delavce ne pripravlja nobenih ukrepov, ki bi jim pomagali v trenutkih, ko so nepričakovano ostali brez vseh dohodkov. »Ker nimajo plačane bolniške odsotnosti in dopusta, si že v običajnih razmerah dejansko ne morejo privoščiti prenehati z delom in običajnim življenjskim ritmom. Zdaj pa je delo za njih čez noč izginilo,« so izpostavili. »Treba jim je zagotoviti osnovno socialno varnost in delavske pravice,« so pozvali.

Več škode kot v Planici

Marko Ocepek
Glasbenica Neisha je že odpovedala kar nekaj koncertov in jih prestavila na kasnejši datum.

Kakšna pa je trenutna usoda samozaposlenih v kulturi in kulturnih institucij, kot je osrednji državni kulturni hram, Cankarjev dom? Največjo poslovno škodo med institucijami bo utrpel prav ta. Kot je povedala generalna direktorica Cankarjevega doma (CD) Uršula Cetinski, bo ukrepanje države nujno. »Javni zavodi z visokim tržnim deležem, ki imamo prepoved delovanja, kar seveda popolnoma razumemo, ne bomo mogli ustvariti predvidenih lastnih prihodkov, ki jih potrebujemo za obstoj, kar v CD znaša približno 4,5 milijona evrov letno,« je pojasnila.

Dodala je, da bo višina škode odvisna od tega, kdaj bodo spet lahko obratovali, pa tudi od tega, kakšen bo izpad prihodka njihove kongresne dejavnosti, tako domače kot tuje, saj je ta poglavitni vir lastnih prihodkov CD. »Zagotovo bo škoda pri nas veliko višja kot v Planici. Pomembno vprašanje je tudi, kako bomo v času, ko ni prihodkov, zagotovili v povprečju 37 odstotkov sredstev za plače; ta odstotek je v drugih javnih zavodih bistveno manjši,« je zapisala.

Zato, kot je še dejala, predlagajo, da ministrstvo za kulturo oblikuje delovno skupino, ki se bo ukvarjala samo z odpravo posledic kulturnega molka. »Medtem ko rešujemo lastne težave, smo v mislih z vsemi, ki se v Sloveniji in po svetu borijo proti širitvi virusa, tako z zdravstvenim osebjem kot z bolniki,« je sklenila.

(Ne)realizacija prijavljenih programov

Na ministrstvu za kulturo se zavedajo, da bosta tako odredba o prepovedi zbiranja kot priporočilo o omejitvi izvajanja prireditev v javnih zavodih na področju kulture zmanjšala prihodke od prodanih vstopnic oziroma druge prihodke iz nejavnih virov financiranja, zato so odgovorne osebe v javnih zavodih že zaprosili za pripravo ocene pričakovanega finančnega izpada. Podobno svetujejo nevladnemu sektorju in samozaposlenim v kulturi.

V društvu Asociacija pa so v javnem pismu, ki so ga naslovili na vlado in ministrstvo za kulturo, opozorili, da se z odpovedjo kulturnih prireditev krčita tudi razpoložljivi prostor in čas za izvedbo prijavljenih programov in projektov nevladnih organizacij za leto 2020. Še večja težava pa so že napovedane aktivnosti, ki so preklicane.

Predlog za nepovratna sredstva

V Asociaciji zato pozivajo vlado in ministrstvo, da za nevladni sektor in samozaposlene v kulturi zagotovita ustrezne ukrepe, ki bodo naslovili nastajajoče opisane razmere. Pozdravljajo poziv ministra za kulturo, da se finančne ukrepe zagotovi tudi za kulturnike, a dodajajo, da pričakujejo konkretna dejanja. Po vzoru ministrstva za gospodarstvo in drugih držav, ki so že začele izvajati ukrepe, predlagajo nepovratna sredstva za vse kulturnike, ki jim je nastala situacija pričela povzročati finančno škodo, nujno pa je treba posebno pozornost nameniti tudi samozaposlenim v kulturi.

Kako oni doživljajo trenutno situacijo

V Centru slovanskih kultur France Prešeren, kjer skrbijo za vsakodnevno kulturno dogajanje v Ljubljani, ne razumejo, zakaj na eni strani ukinjajo javne dogodke nad 100 ljudi, na drugi pa za nakupovalne centre in javni prevoz, kjer je tudi lahko po toliko ali več ljudi, ta ukrep ne velja. O tem, kako trenutne razmere vplivajo na njeno delo, nam je povedala tudi samozaposlena v kulturi, Lara Jankovič. »V soboto, ko prepoved še ni veljala, sem imela koncert v Novi Gorici. Nanj je prišlo le 30 ljudi, kar je razumljivo. Obiska ni bilo, ker so ljudje raje ostali doma, saj se bojijo okužbe oziroma njenega prenašanja,« nam je povedala.

Pravi, da jo pri vsem skupaj najbolj jezi to, da do zdaj še nihče od pristojnih ni omenil, kaj se bo zgodilo s samozaposlenimi v kulturi, ki so odvisni od trga, ki je zdaj »zaprt«. »Naše preživetje je v glavnini vezano bolj ali manj le na javne prireditve, tako da že beležimo izpad dohodka zaradi odpovedi. Sprašujem se, kje naj zdaj dobim kakšno drugo službo. Delo mi ne smrdi, vendar zaradi dane situacije in omejitev oziroma ukrepov bolj težko sploh kaj najdem. Pričakujem, da bo država za samozaposlene v kulturi poskrbela vsaj minimalno, toliko, da bi nam pomagala kriti tekoče stroške.«

Stisnila bo zobe

Tudi glasbenica Neisha nam je povedala, da se je zdaj, ko veljajo ukrepi o prepovedi javnih dogodkov nad 100 ljudi, precej spremenila dinamika njenega dela. »Situacijo moramo jemati resno in spoštovati ukrepe. Tudi sama jih, kar pomeni, da sem odpovedala več koncertov in jih prestavila na kasnejše datume. Obdobje, ko veljajo izredne razmere, bom poskušala izkoristiti za ustvarjanje materiala za nov album,« je dejala. Povedala je tudi, da ji bo težko zaradi izpada dohodka, a bo »pač stisnila zobe kot vsi ostali.«

Na spletni strani Predlagam.vladi.si se je znašel predlog za uvedbo nadomestila zaradi odpovedi dogodkov v zaprtih prostorih nad 100 ljudi, kjer izpostavljajo Kitajsko, ki je po njihovih besedah svojim državljanom v karanteni oziroma državljanom, ki jim je prepovedala opravljati delo, vsak mesec nakazovala mesečno plačo, kot da bi hodili v službo. »Ali lahko pričakujemo oprostitev plačevanja dajatev v času prepovedi in nadomestilo v višini povprečne mesečne plače?« je vprašanje pobude, ki so jo umetniki in kulturniki naslovili na vlado.

Varnost in zdravje sta na prvem mestu

Matija Bebar, direktor agencije Event24, ki organizira enega večjih dogodkov ta hip, Aktualov dan žena 2020, nam je pojasnil, da so bili zaradi vladne uredbe o prepovedi dogodkov v zaprtih javnih prostorih soočeni s kar nekaj izzivi. Razprodan Aktualov dan žena 2020 so namreč morali prestaviti. »Za nami je nekaj izjemno napornih dni. K sreči smo spremljali aktualno dogajanje in smo odredbo pričakovali, tako da smo se lahko nanjo pripravili. Naš dogodek je specifičen, ker imamo kar enajst nastopajočih, in če prištejemo še rezervacijo prostora, usklajevanje podizvajalcev in vseh ostalih vključenih, lahko rečemo, da je za nami nekaj izjemno stresnih dni, polnih usklajevanja in koordinacije. Vsak dogodek je težko prestaviti. Če je ta večji, pa še toliko bolj,« je pojasnil Bebar.

Povedal je še, da so določili nov termin Aktualovega dneva žena 2020, in sicer je dogajanje prestavljeno na petek, 8. maja 2020. »Izbor nastopajočih in presenečenja ostajajo popolnoma nespremenjeni, saj smo reagirali hitro in učinkovito,« so poudarili. »Seveda se vsi skupaj strinjamo, da sta varnost in zdravje obiskovalcev na prvem mestu,« so izpostavili in dodali, da zaradi odpovedi beležijo tudi težave finančne narave, saj so se pojavili nepredvideni stroški. »Pri tem pa upamo na pomoč države,« so še sporočili iz Eventa24.