Najnovejši podatki

Okuženih že 96 oseb, vrsti se nasilje nad zdravniškim osebjem, vsi, ki kršijo karanteno, bodo sankcionirani ...

S.R.
12. 3. 2020, 17.54
Posodobljeno: 12. 3. 2020, 21.17
Deli članek:

Ob 18. uri je v veljavo stopila odredba o razglasitvi epidemije s sars-cov-2. PO najnovejših podatkih se je število okuženih od včeraj skoraj podvojilo.

STA
Izjava za medije glede aktualnega stanja v zvezi s pojavom koronavirusa (fotografija je arhivska).

Razglasitev epidemije sta danes napovedala premier, ki opravlja tekoče posle, Marjan Šarec, in minister za zdravje Aleš Šabeder. Kot sta pojasnila, s tem sledimo Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO), ki je včeraj razglasila pandemijo. Ob natanko 18. uri je v veljavo stopila odredba o razglasitvi epidemije s sars-cov-2 oziroma covid-19.

Sicer pa so v izjavi za javnost ob 18.00 najnovejše podatke glede aktualnega stanja v zvezi s pojavom koronavirusa v Sloveniji pojasnili Šabeder, poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan, direktorica Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Nina Pirnat in epidemiolog Janez Tomažič.

Kot je na začetku pojasnil Šabeder, bila odredba sprejeta z namenom omejitve posledic, ki jih predstavlja hitra širitev virusa po svetu. Scenarij je bil pričakovan, je dodal. Da bo po prejetem predlogu ministra aktiviral državni načrt za ukrepanje ob pojavu epidemije, pa je potrdil Šestan. Poudaril je, da prebivalci aktivacije državnega načrta ne bodo občutili, vsaj v slabem smislu ne.

Število okuženih se je podvojilo

Šabeder je pojasnil še, da imamo od zadnjega poročanja v Sloveniji že 96 potrjenih okužb z novim koronavirusom. Testirali so jih 3058. Za sprejem bolnikov so sicer danes aktivirali tudi druge bolnišnice v državi, od ponedeljka pa velja odpoved vseh specialističnih pregledov in operativnih posegov, razen tistih stopnje nujno in zelo hitro. Odpovedali pa ne bodo onkoloških storitev in obravnave nosečnic. Ker se novi koronavirus nezadržno širi, v državah Evropske unije tudi primanjkuje zaščitne opreme, je dejal. 

Šabeder je še napovedal sankcije za vse, ki kršijo karanteno in ogrožajo druge, ter dejal, da bodo o tem obvestili javnost. Po njegovih navedbah ljudje z znaki okužb še vedno ne spoštujejo pravil. Dodal je še, da se vrsti nasilje nad zdravstvenimi delavci zlasti velikih bolnišnicah in na urgentnih centrih. Med bolniki, ki se zglasijo v bolnišnicah, namreč opažajo nestrpnost in celo nasilje do osebja.

Pirnatova je nadalje pojasnila, da se je število okuženih od včeraj skoraj podvojilo. Kar 48 okužb so zabeležili v osrednjeslovenski regiji. 25 jih je na Dolenjskem in v Beli krajini, po 7 na Štajerskem in Celjskem, štiri na Primorskem, tri v Pomurju ter po en na Gorenjskem in Goriškem. Njihovo zdravstveno stanje je razen dveh oseb, ki sta na enoti za intenzivno nego, sicer stabilno. Od bolnikov na intenzivni negi je eden tam zaradi poškodbe, drugi, ki je priključen na aparat za umetno dihanje, pa je "klasični" bolnik s covid-19, a je njegovo stanje zaenkrat stabilno, je pojasnil Tomažič. Eno osebo so z intenzivne nege premestili na navadni oddelek. Kaj pa glede starostnih skupin okuženih? Kot so pojasnili v izjavi za javnost, so za boleznijo covid-19 zboleli štirje, mlajši od 15 let, 23 jih je starih med 16 in 29 leti, 26 med 30 in 49 leti, 22 med 50 in 59 letiter 21, ki so stari 60 let ali več.

Po pojasnilih Tomažiča je bistveno, da se javno življenje za naslednjih 14 dni ustavi. Pojasnil je, da je virus verjetno bolj nalezljiv, kot je sprva kazalo, zato je ključno, če je le mogoče, da državljani v teh dnevih ostajajo doma in ne uporabljajo javnega prevoza. Na vprašanje, ali je kdo v Sloveniji že ozdravel, pa je Tomažič po poročanju STA dejal, da težko reče, kdo je ozdravljen. Ocenjujejo pa, da od začetka bolezni do trenutka, ko znaki izzvenijo ob upoštevanju varnostnega obdobja, traja tri tedne.