Treba je "zaustaviti javno življenje"

Janša: epidemija je največji izziv v zgodovini samostojne Slovenije

B.K./J.P.
12. 3. 2020, 15.34
Posodobljeno: 12. 3. 2020, 19.03
Deli članek:

Infektologi so v pismu premierju v odhodu in bodočemu premierju pozvali k zaustavitvi javnega življenja v Sloveniji. Nova koalicija se s tem strinja in vse poziva, naj se teh navodil držijo.

Sašo Švigelj
Novinarska konferenca Janeza Janše o naboru ukrepov za omejitev koronavirusa

Mandatar za sestavo nove vlade Janez Janša je danes s predsedniki strank nove koalicije sklical tiskovno konferenco o ukrepih proti koronavirusu.

Nova vlada bo za preprečevanje širjenja novega koronavirusa, med drugim na prvi seji ustanovila krizni štab v ožji in širši sestavi.

Po mnenju mandatarja je epidemija novega koronavirusa daleč največji izziv, s katerim smo se v Sloveniji srečali po osamosvojitvi. “Bolje sprejeti kakšen ukrep preveč kot premalo,” je ob začetku poudaril Janša in opozoril, da je epidemija Sovenijo doletela v nesrečnem času, ko ena vlada odhaja, druga pa še nima pristojnosti. A lahko bi bilo še slabše, če bi se to dogajalo v predvolilnem času.

Vlada v odhodu in prihajajoča vlada sicer sodelujeta. Ta teden poteka sodelovanje pri poskusih, da se zajezi širjenje virusa. Nekatere ukrepe so načrtovali že skupaj. V ponedeljek se je tako sestal Svet za nacionalno varnost, v torek pa je potekal delovni sestanek s ključnimi ministiri ki odhajajo in prihajajo.

Nekateri ukrepi, ki so bili sprejeti v ponedeljek niso bili izvedeni, je opozoril Janša. Posledice pa so lahko hude. Ker smo po njegovem mnenju reagirali prepozno, kakor sicer večina evropskih držav, je zdaj vse tekma s časom. “Mi, ki smo blizu Italije smo še posebej izpostavljeni, zato so te zamude pri nas lahko bistveno dražje kot drugje,” je poudaril Janša.

Janša je na konferenci prebral tudi del poziva slovenskih infektologov, ki sta ga dobila tako premier, ki opravlja tekoče posle, Marjan Šarec kot on. Infektologi v pismu predlagajo, da je “že danes potrebno v največji možni meri zaustaviti javno življenje v Sloveniji. Poleg takojšnjega zaprtja vseh javnih ustanov, muzejev, diskotek, klubov ipd. odsvetujemo tudi daljše zadrževanje v nakupovalnih centrih. Ljudje naj se zadržujejo doma. To še posebej velja za mladino, ki bo imela vleiko časa za druženje. Le s takimi ukrepi lahko preprečimo scenarij iz Italije, kjer so bili ukrepi izvedeni prepozno.”

Sašo Švigelj
Novinarska konferenca Janeza Janše o naboru ukrepov za omejitev koronavirusa

Janša zatrjuje, da se nova koalicija s tem pozivom strinja. Zato je potrebna odpoved vseh javnih prireditev. Pozval je športne zveze, naj odpovejo tekmovanja in treninge, na lastnike gostinskih objektov pa je apeliral, naj upoštevajo stanje in dajo v ospredje “varnost ljudi in dragocenost  človeškega življenja.”

Ob tem je nujno potrebno zapreti pedagoške ustanove, je prepričan Janša. “Šolske po možnosti že jutri.”

Janša opozarja, da bodo zmogljivosti slovenskega zdravstvenega sistema v vsakem primeru na preizkušnji. “Zato mora biti naš napor usmerjen v to, da se zagotovi dodatne kapacitete. Od tega bo v veliki meri odvisno, koliko bomo spoposbni obvladati val, ki prihaja.”