Število narašča

Razglasili bodo epidemijo, aktivirana bo tudi civilna zaščita. V Sloveniji 89 potrjenih primerov okužbe

B.K./J.P./STA
12. 3. 2020, 11.47
Posodobljeno: 12. 3. 2020, 14.24
Deli članek:

Pristojni so po seji vlade spregovorili o trenutnem stanju v zvezi z novim koronavirusom.

Bobo
S posebno odredbo bodo omejili pravice zdravstvenih delavcev, tudi do dopusta in stavke

S ponedeljkom bodo svoja vrata zaprli vse vzgojno-izobraževalne ustanove, pričakovati pa je tudi druge ukrepe. Širjenje novega koronavirusa tako počasi prehaja v drugo fazo.

Nadomestila in odpuščanja

Marjan Šarec: "Službe, nujne za funkcioniranje države, bodo morale delovati. O načinu se bo odločalo v prihodnjih dneh, ko bo videti, kje so težave."

Kot je povedal premier, ki opravlja tekoče posle, Marjan Šarec, imajo podatke o novih okužbah. NIJZ je zato že poslal predlog, da se v Sloveniji zaradi lažjega spopadanja s celotno situacijo, aktivira civilna zaščita, sistema in podsistemi. "Imamo podatke o novih okužbah, tako da je NIJZ že poslal predlog, da se v Sloveniji zaradi lažjega spopadanja z virusom in situacijo, aktivira civilna zaščita, sistemi in podsistemi, to pa pomeni, da bomo uradno razglasili epidemijo. Moramo jo razglasiti zaradi lažjega dela na terenu. Civilna zaščita že sedaj dela, funkcionira, s to uredbo pa bo dobila še formalno pravno podlago za to, da bo lahko izvajala svoje naloge nemoteno," je pojasnil. "Slišimo očitke, da je zadeva prepozna. Vendar se tudi pri tem ukrepu oziramo na razširjanje virusa v soseščini. Tudi Avstrija je dala odredbo, da zapira del vzgojno-izobraževalnih zavodov zapre v ponedeljek, del pa v sredo. Tudi tukaj spet ukrepamo sorazmerno. Mi bomo vse zaprli že v ponedeljek."

"Zapiranje šol pomeni tudi posledice. To zadeva približno 300.000 ljudi. Kje bodo dobili varstvo tisti, ki bodo morali biti z dela? Ogromno medicinskega osebja ima otroke. Nekateri otroci so odvisni od enega toplega obroka, ki ga dobijo v šoli in je to njihov edini topel obrok v dnevu. Žal so tudi takšni primeri. Tukaj je tudi nevarnost za stare starše, ki so rizična skupina," je še dejal.

"Danes je začel veljati ukrep, ki ureja tudi pravice tistih, ki bodo morali ostati doma. Ti bodo dobili nadomestilo v višini 80 odstotkov plače. Za seboj bo ta ukrep potegnil vrsto problemov. Tega se moramo zavedati. Zato kot vlada RS ne moremo tekmovati kdo bo prej razglasil kakšen uprej, ampak moramo delovati enotno, odgovorno in s skrbojo za državljanke in državljane. Hektično delovanje situacijo samo poslabša. Prav tako ukrep kontrole na meji za sabo potegne določene posledice. Nam se kopičijpo tudi vozila, ki jih Hrvaška ne pusti v svojo državo. Zato bo naša policija na italijanski meji tudi začela zavračati vozila, da se nam ne zgodi žep in ne ostanejo ujeti na ozemlju Republike Slovenije. Če se bo ustavil tovorni promet, bo to imelo za posledico izgubo delovnih mest. Skratka situacija je resna, treba jo je obravnavati skrajno resno in to kot vlada tudi delamo. Pozivam pa vse naj nas ne pozivajo k tekmovanju kdo bo prej zaprl šole, sprejel ta ali oni ukrep, ker to bo imelo še slabše posledice. Tisti, ki pravijo, da je vse prepozno nimajo prav in tudi tisti ne, ki pravijo da smo preveč rigorozni. Skušamo ukrepati sorazmerno in v takem času, da ukrepi zaležejo. Ta problem ima več držav in razen Italije nobena ni razglasila epidemije. Mi jo bomo, in sicer zaradi lažje organizacije dela, da lahko vanjo vključimo vse sisteme in podsisteme kot so civilna zaščita, gasilci in tako naprej," je še dejal Šarec.

Vse enote civilne zaščite so torej formalno pravno v akciji.

89 potrjenih primerov

Minister za zdravje, ki opravlja tekoče posle, Aleš Šabeder je dodal, da z razglasitvijo epidemijo sledimo Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO), ki je včeraj razglasila pandemijo. Do 9. ure imamo 82 potrjenih primerov, 25 več kot včeraj. Do 14. ure so jih potrdili 89. Dobili smo tudi prva primera na področju Nove Gorice in Kranja. Obe okuženi osebi sta prišli iz Italije. Šabeder je zdravstvene delavce pozval, naj ne prihajajo na delovno mesto, če imajo simptome. "Ne želijo, da se nam zgodi italijanski scenarij, kjer se je virus nenadzorovano razširil po bolnišnicah," je poudaril.

Dotaknil se je tudi zaprtja vzgojno-izobraževalnih zavodih. Odredba bo veljala do 29. marca, veljati začne s ponedeljkom, 16. marca. Ne velja za ustanove za mladostnike z vedenjskimi in čustvenimi motnjami, ki jih je tja napotilo sodišče.

Pripravili pa so še eno uredbo, ki velja od danes. Z njo se prepove oziroma omeji gibanje zdravstvenih delavcev in sodelavcev na okuženih in neposredno ogroženih območij. To pomeni omejitev pravic do koriščenja letnega dopusta in do stavke ter udeleževanja izobraževanj na ogroženih območjih. Veljati bo začela danes ob 17. uri.

Več skupkov

Direktorica NIJZ Nina Pirnat je poudarila, da je pomembno to, da se na mestu zaznanega skupka zaznanih primerov število pričakovano širi. Epidemiologi še vedno iščejo vse kontakte. Ker je skupkov v Sloveniji več, so presodili, da je širjenje bolezni preseglo pričakovanje, saj so primeri bolezni v vseh regijah. Zato so predlagali razglasitev epidemije. Znova je poudarila, da skrbimo za higieno rok in kašlja, da ne hodimo naokoli s simptomi in da se izogibamo tesnim stikom. Javnost je tudi zaprosila za potrpežljivost in opozorila na širjenje dezinformacij. 

Organizirano varstvo

Če je le mogoče, naj šole v petek organizirajo alternativne oblike izobraževalnega procesa, tisti, ki lahko, naj ostanejo doma, je poudaril minister za izobraževanje, ki opravlja tekoče posle, Jernej Pikalo. Kot je dejal, bodo za starše, ki morajo nujno v službo, organizirali varstvo otrok v skladu z navodili NIJZ.

Predlog interventnega zakona o čakanju na delo še bolj približali delodajalcem

Vlada je potrdila predlog zakona o interventnem ukrepu delnega povračila nadomestila plače, ki ob širjenju koronavirusa predvideva subvencioniranje čakanja na delo doma in v določenih primerih karantene, je dejala ministrica za delo, ki opravlja tekoče posle, Ksenija Klampfer. 

Delodajalec bo pravico do delnega povračila nadomestila plače uveljavljal z vlogo v elektronski in pisni obliki, vložiti pa jo bo moral pri Zavodu RS za zaposlovanje. Prav zavod za zaposlovanje bo tisti, ki bo zakon izvajal na operativni ravni. Z delodajalcem bo sklenil pogodbo, v kateri bodo opredeljene pravice in obveznosti, je povedala ministrica, ki opravlja tekoče posle. Do delnega povračila nadomestila plače pa ne bodo upravičeni delodajalci, ki so davčni dolžniki, neplačniki plač in prispevkov za socialno varnost, kršitelji delovne zakonodaje ter tisti, nad katerimi je bil uveden postopek insolventnosti.

Kot izhaja iz predloga zakona, bo interventni ukrep za subvencioniranje državo stal 50 milijonov evrov, za subvencioniranje karantene pa 520.000 evrov. Pet milijonov evrov bo zagotovljenih iz splošne proračunske rezerve, razlika pa s prerazporeditvami sredstev v okviru možnih prihrankov državnega proračuna.

Staršem, ki bodo ostali doma zaradi varovanja otrok, po ZDR pripada 50-odstotno nadomestilo plače.

Potovanja odsvetujejo

Andrej Šter, vodja konzularne službe ministrstva za zunanje zadeve, je odsvetoval potovanja v ZDA. Tisti, ki so tam, naj čim prej pridejo nazaj. Ameriški predsednik Donald Trump je v sicer napovedal prepoved potovanj v ZDA iz Evrope, točneje iz 26 držav schengenskega območja, torej tudi iz Slovenije. Je pa poudaril, da sta razglasitev pandemije in epidemije dovolj za sprožitev postopkov, če agencije ne želijo vrniti denarja pri odpovedi potovanj. Dejal je tudi, da se situacija kmalu verjetnone bo izboljšala.