Ukrepi in težave

Države ukinjajo vize in prepovedujejo lete, EU vedno bolj izolirana

B.K.
12. 3. 2020, 09.29
Posodobljeno: 12. 3. 2020, 10.42
Deli članek:

Več kot dva meseca po izbruhu novega koronavirusa sars-cov2 v kitajskem mestu Wuhan in po tem, ko so se z njim okužili stotisoči po celem svetu, so države začele uvajati strožje ukrepe.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Japonska naj se pripravi na odpoved Olimpijskih iger 2020

Nekdanji obrambni minister Japonske in cenjeni član vodilne Liberalno-demokratske stranke Shigeru Ishiba je dejal, da naj se japonske oblasti pripravijo na možnost odpovedi letošnjih poletnih olimpijskih iger v Tokiu. Že včeraj je to misel izrekel član Mednarodnega olimpijskega komiteja Haruyuki Takahashi. Ta je predlagal, da bi Japonci začeli razmišljati o prestavitvi olimpijskih iger za eno ali dve leti.

Japonska vlada se zaenkrat za odpoved iger še ni odločila, proti odpovedi pa je ostro protestirala tudi guvernerka Tokia Yuriko Koike.

Na Japonskem so doslej potrdili 620 primerov bolezni covid-19, 12 ljudi je za posledicami bolezni tudi umrlo. Na ladji za križarjene Diamond Princess, ki je bila v karanteni v japonskem pristanišču v Jokohami, se je ob tem okužilo 700 ljudi, sedem jih je umrlo.

Indija suspendirala vse vize, uvedla obvezno karanteno

Indijske oblasti so za obdobje do 15. aprila suspendirale izdajanje vseh turističnih viz. Ob tem bodo vsi potniki, ki prihajajo v Indijo iz Kitajske, Italije, Irana, Južne Koreje, Francije, Španije in Nemčije, ob prihodu ostali v 14-dnevni obvezni karanteni.

Indija je doslej potrdila 60 primerov okužbe z virusom.

Saudova Arabija prizemljila lete

Saudova Arabija, ki ima doslej 45 potrjenih primerov bolezni, je napovedala zaustavitev vseh letov v in iz kritičnih evropskih, afriških in azijskih mest. Tako bodo ustavljeni vsi leti v Evropsko unijo in nazaj, prepovedani pa bodo tudi leti med Saudovo Arabijo in Švico, Šrilanko, Indijo, Pakistanom, Sudanom, Južnim Sudanom, Etiopijo, Eritrejo, Kenijo, Džibutijem, Somalijo in Filipini.

Zaprli so tudi mejne prehode z Jordanijo, preko katerih lahko zaenkrat potuje le še transport komercialnih blag in humanitarna pomoč.

Po zgledu Saudov tudi Trump

Le nekaj ur po odločitvi Saudove Arabije, da omeji lete, je podoben ukrep podpisal tudi ameriški predsednik Donald Trump. 30 dni bodo tako prepovedani leti med Združenimi državami Amerike in schengenskim območjem Evropske unije. Prepoved ne velja za Združeno kraljestvo in za Američane, ki se bodo vračali domov iz Evrope.

Romunija suspenidrala izvoz zdravil

Romunska vlada je za pol leta prepovedala izvoz zdravil in drugih medicinskih proizvodov. Ob tem je prepovedala vse večje javne dogodke, podjetja pozvala, naj začasno zaprejo pisarne in zaprla šole.

V Romuniji je zaenkrat potrjenih 47 primerov okužbe z novim koronavirusom.

Norveška odpovedala pomembne vojaške vaje

Norveške oblasti so odpovedale vojaške vaje “Hladen odziv” in domov poslala več kot 15.000 vojakov iz devetih različnih držav. Gre za odpoved največjih Natovih vaj na Norveškem letos. Število okuženih na Norveškem narašča, po zadnjih podatkih je potrjenih 277 primerov okužbe. “Raje bomo ohranili bojne zmogljivosti naše vojske, da bomo lahko v prihajajočih kriznih časih pomagali družbi,” je odločitev o odpovedi komentiral vodja norveškega generalštaba, general Rune Jakobsen.

Šole zapirajo tudi v Španiji

Španija je, po Italiji, druga najbolj prizadeta evropska država. Potrjenih imajo več kot 2.100 primerov, zabeležili pa so že 49 smrti. “Za boj proti tej izredni situaciji bomo storili vse, kar je potrebno, kjer je to potrebno in kadar je to potrebno,” je dejal španski premier Pedro Sanchez. Regionalna vlada v Madridu je včeraj tako zaprla vse vrtce, šole in univerze.

Tudi balkanske države z ukrepi proti širjenju

Srbija je danes zaprla tri mejne prehode s Hrvaško, enega s Severno Makedonijo in pet z Bosno in Hercegovino, poročajo hrvaški in srbski mediji. Srbska vlada je v sredo sporočila, da bo eden ukrepov za preprečevanje razširjanja bolezni covid-19 preusmerjanje mednarodnega cestnega prometa na glavne mejne prehode. Napovedali so začasno zaprtje 44 manjših mejnih prehodov, je poročala srbska tiskovna agencija Tanjug. Po zadnjih podatkih je v Srbiji z novim koronavirusom okuženih 19 oseb.

Tudi na Hrvaškem imajo 19 primerov okužbe, in sicer v štirih mestih - Zagrebu, Varaždinu, Pulju in na Reki. V Splitu so odprli prvo karanteno za potnike s trajekta, ki je v sredo prispel iz italijanske Ancone. V 14-dnevno karanteno so namestili nekaj manj kot 30 ljudi, med katerimi nihče ni kazal simptomov bolezni covid-19. V petek bodo zaprli vse šole in fakultete v hrvaški Istri, od ponedeljka bodo organizirali pouk preko spleta. Po pričakovanjih bo hrvaška vlada danes prepovedala vse javne dogodke, na katerih je predvidena udeležba več kot 100 oseb.

Izredne ukrepe zaradi novega koronavirusa so sprejeli tudi na Kosovu, kjer so med drugim do 27. marca zaprli vse vrtce, šole in fakultete.

Spletni pouk bodo naslednja dva tedna uvedle tudi osnovne in srednje šole v sarajevskem kantonu v BiH, je poročal novičarski portal klix.ba. V BiH imajo 11 primerov okužbe. Danes so potrdili, da imajo štiri nove primere v Banjaluki, je poročal zagrebški novičarski portal index.hr.

Medtem je Črna gore zaenkrat edina država v Evropi, v kateri ni potrjen noben primer okužbe z novim koronavirusom, poroča hrvaška kovna agencija Hina.

Svetovne borze v prostem padu

Svetovne borze se na izredne razmere odzivajo s tako strmimi padci, kot jih nismo videli že od začetka finančne krize leta 2008. Ameriški indeks Dow Jones je od druge polovice februarja do danes padel za skoraj 20 odstotkov, nemški indeks DAX pa za skoraj 30. Strmi padci se nadaljujejo tudi danes, ko investitorji svoj denar umikajo v varnejša zatočišča državnih obveznic in plemenitih kovin.