Okrepitev vstopne točke

Na Koroškem še brez potrjene okužbe, a obstajata dva suma

S.R./STA
12. 3. 2020, 15.19
Posodobljeno: 12. 3. 2020, 15.48
Deli članek:

Na Koroškem doslej pristojni niso potrdili primerov okužb z novim koronavirusom, so pa v Splošno bolnišnico Slovenj Gradec sprejeli dva bolnika, pri katerih obstaja sum na okužbo in na rezultate brisov še čakajo. Medtem so danes v Slovenj Gradcu okrepili regijsko vstopno točko, kjer opravljajo brise za tja napotene bolnike.

STA
V slovenjgraški bolnišnici so sprejeli dva bolnika s sumom na okužbo.

V slovenjgraški bolnišnici obravnavajo bolnika, ki so ga k njim premestili z infekcijske klinike v Ljubljani zaradi razbremenitve tamkajšnjih zmogljivosti. Pri tem bolniku obstaja sum na okužbo, v bolnišnici čakajo na rezultate kontrolnega brisa, je pojasnil direktor Splošne bolnišnice Slovenj Gradec Janez Lavre

Hkrati imajo v sobi za izolacijo ta trenutek tudi bolnika, pri katerem obstaja večji sum na okužbo kot pri prej omenjenem in ki je doma s Koroške. Tudi zanj čakajo na rezultate brisa. Če bo rezultat pozitiven, bo glede na dosedanja navodila premeščen v eno od bolnišnic, kjer se zdravijo okuženi bolniki. 

Sobo za izolacijo so v bolnišnici aktivirali danes ob napovedani razglasitvi epidemije širjenja novega koronavirusa. V slovenjgraški bolnišnici imajo sicer glede na prostorske zmogljivosti možnost sprejeti 25 bolnikov s potrjeno okužbo.

Poostreni ukrepi

V bolnišnici zaradi nastalih razmer že nekaj časa izvajajo poostrene ukrepe, prepovedani so vsi obiski, le na oddelku za ginekologijo in porodništvo je obisk dovoljen samo očetu novorojenčka, na otroškem oddelku pa je ob bolnem otroku lahko prisoten le eden izmed staršev. V bolnišnici so danes osvežili tudi vsa navodila za zaposlene zdravstvene delavce. 

Vstopna točka za jemanje brisov na Koroškem je v Zdravstvenem domu (ZD) Slovenj Gradec, v starih prostorih dežurne službe, so pa danes zmogljivosti okrepili še z dvema kontejnerjema. Direktorica ZD Marjeta Vaupot je ponovno poudarila, da lahko na odvzem brisa pridejo samo bolniki, ki jih tja napotijo zdravniki. Zato poziva vse, naj se držijo objavljenega protokola in v primeru suma na okužbo najprej pokličejo osebnega zdravnika ali javno objavljene telefonske številke. Doslej imajo rezultate za 23 odvzetih brisov, vsi so bili negativni.