KRITIČNO

Ažurnost slabe banke jih je razočarala

Karmen Grnjak / Štajerski tednik
12. 3. 2020, 20.30
Deli članek:

»Če bi v gospodarstvu delali tako, bi vse šlo k vragu!« Tako se je župan Slavko Pravdič, ki je med drugim uspešen podjetnik, na seji občinskega sveta opredelil do poslovanja tako imenovane slabe banke.

K.G.
Slavko Pravdič: »Kot župan bom naredil, kar je v moji moči, da bi do pogovora in dogovora med podjetnikom in DUTB čim prej prišlo.«

»Pojavil se je investitor, ki želi v Zavrču graditi stanovanjsko naselje. Gre za gradnjo samostojnih vrstnih hiš in dvostanovanjskih objektov, skupno 26 stanovanjskih enot. Poleg tega je na naše veselje namen investitorja tudi gradnja doma za upokojence,« je povedal župan Slavko Pravdič. Toda načrt investitorja ustavlja DUTB.Na občini si zelo prizadevajo, da bi ideja investitorja ugledala dan, saj bi to pomenilo velike možnosti za malo obmejno občino. Nobena skrivnost ni, da bi ponudba novih hiš v kraju pritegnila marsikatero mlado družino, da v kraju ostane ali se celo tja preseli. Glede na pomanjkanje kapacitet v domovih za upokojence pa bi takšen zavod v osrčju narave starostnikom predstavljal pravi sveti gral. A se je zataknilo.

Ponudba s ceno, ki ni prava ponudba

Vzrok županovega ogorčenja leži v spoznanju, da postopki ne stečejo zaradi prodajalca nepremičnin. 

Že pred časom naj bi potencialni investitor izrazil velik interes za nakup zemljišč, ki so v lasti Družbe za uveljavljanje terjatev bank (DUTB) oziroma slabe banke. »Investitor se zanima za zemljišče v Zavrču, ki poteka ob cesti od rondoja proti dvorcu (na desni strani ceste). Sam sem v resnih pogovorih s podjetnikom, ki je že tudi stopil v kontakt z DUTB in podal ponudbo za nakup zemljišča. Ker ni prejel odgovora, je samoiniciativno poviševal ponudbo. Podjetnik je razočaran, saj v roku treh tednov od DUTB ni prejel nobenega odziva na ponudbo!« je pojasnil Pravdič. Investitor, ki ni želel biti imenovan, je potrdil, da je vse to res. Novica je vidno presenetila marsikoga, ki ni mogel skriti začudenja nad dejstvom, da DUTB ni pokazala večjega interesa za prodajo zemljišča.

DUTB ne komentira

Odgovor DUTB na zastavljena vprašanja o vsebini in postopkih posla, ki naj bi potekal med investitorjem in DUTB, je bil skromen: »Časovnega roka pri prodaji nepremičnin ni mogoče opredeliti, saj je urejanje formalno-pravnih zadev pri vsakem posamičnem poslu drugačno. V primerih, ko prejmemo ponudbo v skladu z oglaševano ceno, pa so postopki pri prodaji nepremičnin obravnavani prednostno.« Dodali so še, da prodajo zemljišča v Zavrču, ki je pravzaprav starejša kmetija v središču občine, oglašujejo na spletni strani Nepremičnine.dutb.eu po ceni 99.900 evrov.