Bobnarjeva je po pisanju Mahniča še med torkovim nadzorom pooblaščene skupine komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) trdila, da "so to izmišljotine nekega portala in da se ne morejo uvajati postopki zaradi vsakega članka". Poleg tega je "protizakonito onemogočila nadzor", je na Twitterju ponovil Mahnič.

"Potem je v javnost poslala del iz konteksta vzete moje izjave. Sedaj pa uvaja postopek zaradi tega, kar je že dolgo znano in je bilo predmet nadzora," je zapisal. Generalna direktorica policije naj "zavoljo integritete policije nemudoma odstopi", je dodal.

Bobnarjeva je sicer danes potrdila, da policija vodi predkazenski postopek v zvezi s sumi kaznivih dejanj, katerih storilec se preganja po uradni dolžnosti. Kot je poudarila, gre za preiskavo zaradi sumov morebitnih kaznivih dejanj v primerih domnevnega vohunjenja, posebej pa je izpostavila, da predkazenski postopek vodijo zoper osebe izven policije.

zan mahnic bobo1
Bobo
Žan Mahnič

Knovs je namreč nadzor izvedel po objavah, da naj bi za politiki vohunili kriminalisti, za njimi pa naj bi stal državni sekretar v kabinetu premierja Damir Črnčec. Zato so člani pooblaščene skupine Knovsa, ki jo je vodil Mahnič, želeli seznam tistih, ki naj bi vpogledovali v mape s preteklimi grehi politikov strank, ki se dogovarjajo o podpori morebitni novi koaliciji pod vodstvom prvaka SDS Janeza Janše. Bobnarjeva pa jim seznama ni želela dati.

Tudi po mnenju premierja, ki opravlja tekoče posle, Marjana Šarca, so očitki o domnevnem vohunjenju, ki naj bi ga izvajali kriminalisti, lažne novice. Kot je Šarec danes dejal ob robu izrednega vrha EU v Bruslju, so takšne navedbe "en velik larifari", namenjene pa temu, "da bi verjetno po mojem mnenju tudi lahko vpogledali, kako daleč je preiskava glede Dijane Đuđić in financiranja stranke SDS oz. na splošno financiranja".

Kot je ocenil Šarec, je Knovs v tem mandatu "že večkrat zlorabil svoja pooblastila v politične namene". Tudi tokrat se je po njegovem mnenju pokazalo, da gre za "kvazi afero", pri kateri se krivdo skuša naprtiti Črnčecu in kabinetu predsednika vlade. Je pa žalostno, da je "tudi kakšen predsednik kakšne stranke te koalicije, ki smo jo imeli", nasedel in ali celo sam začel govoriti o tem, je dodal premier.

tatjana-bobnar
STA
Tatjana Bobnar

Na koga natančno je meril, Šarec ni pojasnil. Sta pa prvaka SMC in DeSUS Zdravko Počivalšek in Aleksandra Pivec v sredo izrazila zaskrbljenost zaradi navedb o vohunjenju. Kot je dejala Pivčeva, je treba navedbe, če te držijo, preveriti in ukrepati. Počivalšek pa je dodal, da verjame, da bodo policija in ostali organi odločno ukrepali.

Dogajanje v oddaji Tarča na Televiziji Slovenija 30. januarja je med drugim komentiral predsednik DZ in SD Dejan Židan, ko je v odzivu na prikazani televizijski prispevek dejal, da je treba sume o morebitnem vohunjenju, ki jih je prispevek omenil, raziskati.