150 milijonov evrov

Storjen prvi korak k razvoju novega evropskega bojnega letala

B.K./STA
20. 2. 2020, 15.48
Posodobljeno: 20. 2. 2020, 16.01
Deli članek:

Francija in Nemčija sta danes podpisali 150 milijonov evrov vreden dogovor o razvoju prototipa novega evropskega bojnega letala. Pri projektu sodeluje tudi Španija, ki se mu bo uradno pridružila še letos. Prototip bojnega letala naj bi bil končan leta 2026. Letalo bo sicer del bojnega sistema, ki naj bi bil operativen leta 2040.

Reuters
Novo letalo bo nadomestilo lovca četrte generacije Eurofighter Typhoon (na fotografijii), ki so ga razvile nemčija, Italija, Španija in Združeno Kraljestvo.

"To je zelo ambiciozen projekt Francije, Nemčije in Španije," je po podpisu dogovora povedala francoska obrambna ministrica Florence Parly. "Našim državam bo omogočila, da se soočijo z grožnjami in izzivi v drugi polovici 21. stoletja," je poudarila. Dodala je, da to kaže tudi na njihovo voljo za evropsko obrambo.

Tudi nemška obrambna ministrica Annegret Kramp-Karrenbauer je poudarila, da to kaže na pripravljenost na sodelovanje na področju obrambe. "Pri takšnem bojnem sistemu gre vedno za veliko več kot samo za tehniko. Gre za skupne napore, skupno politično voljo in skupni strateški sporazum," je dejala.

Francija in Nemčija bosta vsaka prispevali polovico od 150 milijonov evrov. Nemški parlament je sredstva v višini 77,5 milijona evrov potrdil pretekli teden. Španija pa se bo uradno priključila do konca leta in bo vložila okoli 45 milijonov evrov.

Prvi prototip bojnega letala nove generacije bodo predvidoma razvili do leta 2026. Letalo bo del letalskega bojnega sistema FCAS, ki naj bi bil operativen leta 2040 in naj bi nadomestil sedanja bojna letala Rafale in Eurofighter. Poleg letal nove generacije vsebuje še celovit sistem upravljanja z droni in sateliti.

Samo letalo bosta izdelali francosko podjetje Dassault in evropsko podjetje Airbus. Pri razvoju sistema pa bodo sodelovali še francoski podjetji Safran in Thales, nemški proizvajalec motorjev MTU in evropski proizvajalec raket MBDA.