Do srede zbrane podatke so že posredovali državnemu tožilcu, je generalna direktorica policije potrdila v izjavi za medije ob robu slovesnosti ob zaprisegi pomožnih policistov na Tacnu. Na vprašanje, ali gre za primere, ki jih navaja poslanec SDS Žan Mahnič, torej denimo za fotografiranje avtomobila obrambnega ministra Karla Erjavca, pa je Tatjana Bobnar odgovorila pritrdilno. Kot je pojasnila, gre lahko za različna kazniva dejanja, tudi za neupravičeno slikovno snemanje.

Inšpektorski postopek

Bobnarjeva se je odzvala tudi na napoved informacijske pooblaščenke Mojce Prelesnik o uvedbi inšpekcijskega postopka, v katerem preverjajo, ali so policisti res neupravičeno pregledovali evidence določenih poslancev oz. politikov.

Kot je zatrdila, slovenska policija redno nadzira varstvo osebnih podatkov, ki jih vodijo v policijskih evidencah. "Imamo več strokovnih in splošnih nadzorov na temo varovanja osebnih podatkov," je pojasnila.

Glede varovanja osebnih podatkov slovensko policijo nadzirata tudi informacijski pooblaščenec ter direktorat za policijo in druge varnostne naloge. "Redno in ves čas skrbimo za zakonito obdelavo osebnih podatkov. Z veseljem pričakujemo tudi nadzor informacijskega pooblaščenca v tem primeru," je poudarila.

Kot je še zatrdila, je policija, kadar koli je v preteklih letih odkrila kakršno koli odklonsko ravnanje, nanj ustrezno reagirala in zadevo prijavila informacijskemu pooblaščencu, ki je to ustrezno sankcioniral.

Poklukar: Dobrodošli

"V Sloveniji delujejo mehanizmi nadzora, tako v policiji kot na ministrstvu za notranje zadeve," je potrdil minister za notranje zadeve, ki opravlja tekoče posle, Boštjan Poklukar. Eden teh je nadzor informacijskega pooblaščenca. "Policija se tega ne boji. Ne nazadnje je policija najbolj nadziran državni organ v državi. Dobrodošli," je povedal.

Ponovno je obsodil ravnanje pooblaščene skupine komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs), ki je v torek opravila nenapovedan nadzor na Nacionalnem preiskovalnem uradu (NPU), pri katerem je preverjala informacije o domnevnem vohunjenju kriminalistov za člani strank, ki se dogovarjajo o oblikovanju nove koalicije. Generalna direktorica je po oceni ministra ravnala zakonito, ko jim ni omogočila vpogleda v dokumentacijo.

Predstavniki Knovsa so namreč po njegovih besedah zahtevali zadeve, ki so v operativni obdelavi na policiji, v postopku, ki ga usmerja državno tožilstvo. "Nobenih pooblastil nimajo, da te zadeve pregledujejo," je poudaril.

Kot je zatrdil, slovenska policija svoje naloge izvaja v skladu z zakonom in svojimi pristojnostmi. V ta namen deluje v policiji tudi notranji nadzor. "Cela Slovenija je talka nekaj portalov, ki so naredili zgodbo, v kateri ni niti kančka resnice," je ocenil Poklukar. Minister verjame, da bodo mehanizmi nadzora to tudi dokazali in ovrgli vse sume. "Trdno stojim za zakonitostjo in strokovnostjo dela policije in tudi za vodstvom slovenske policije," je poudaril.

Na vprašanje, ali bo policija priskrbela podatke, ki jih je po neuspehu Knovsa zahtevala preiskovalna komisija v zadevi Franc Kangler in drugi, je Poklukar odgovoril, da zahtevo za zdaj še preučujejo. Policija in ministrstvo za notranje zadeve nikoli nista skrivala podatkov, če so bile zahteve zakonite. "Se pa bojim, da bodo poslanci kmalu prišli na ministrstvo za notranje zadeve in na policijo ter zahtevali spisek tajnih sodelavcev. To je nedopustno, to je nedovoljeno in nezakonito," je opozoril.

Tožilstvo od policije prejelo obvestilo o sumu vohunjenja

Ljubljansko okrožno državno tožilstvo je medtem od policije prejelo obvestilo o zaznanih razlogih za sum storitve kaznivega dejanja neupravičenega slikovnega snemanja, so na tožilstvu potrdili za STA. Zadeva bo dodeljena pristojnemu tožilcu v proučitev.

Kriminalist sektorja kriminalistične policije s Policijske uprave Ljubljana je namestnici vodje Okrožnega državnega tožilstva v Ljubljani že v sredo po elektronski pošti posredoval obvestilo o zapisu na spletnem mediju.

Na policiji so v sredo pojasnili, da so začeli preverjati navedbe v primeru domnevnega vohunjenja za člani strank in izvajanja nadzora nad posameznimi izpostavljenimi javnimi osebami iz politike in gospodarstva.