Član lože

Hrvaški tožilec ob službo zaradi članstva v prostozidarski loži

B.K./STA
20. 2. 2020, 17.23
Posodobljeno: 20. 2. 2020, 17.35
Deli članek:

Hrvaška vlada je na zaprtem delu današnje seje sprožila postopke za odstop generalnega državnega tožilca Dražena Jelenića, ki je ponudil odstop v sredo zvečer zaradi pritiskov javnosti, potem ko je prišlo na dan, da je prostozidar. Vlada meni, da je delo generalnega državnega tožilca nezdružljivo s članstvom v prostozidarski loži.

Profimedia
Prostozidarski simbol: šestilo in pravokotno ravnilo

Hrvaški premier Andrej Plenković je po Jelenićevem sredinem priznanju, da je član prostozidarske lože, povedal, da pričakuje odstop Jelenića, ki je dolžnost prevzel pred nekaj manj kot dvema letoma.

Dražen Jelenić je v sredo zvečer obvestil hrvaško javnost, da je ponudil odstop zaradi namigovanj v zvezi z njegovim članstvom v prostozidarski loži, ki sicer zakonito deluje na Hrvaškem. Meni, da obrekovanja preprečujejo nadaljevanje njegovega dela ter obremenjujejo tudi celotno tožilstvo.

Plenković je uvodoma na današnji seji vlade poudaril, da sprejem odstopa ne pomeni, da je Jelenić med vodenjem tožilstva ravnal v nasprotju z zakoni. Izpostavil je, da je Jelenić opravljal svoje naloge objektivno, nepristransko in neodvisno, a pred prevzemom dolžnosti generalnega državnega tožilca ni povedal, da je prostozidar. S tem je kršil eno temeljnih načel ravnanja javnih uslužbencev - transparentnost.

"Razkritje dejstva, da je gospod Jelenić član nekega društva ali združenja, je žal vplivalo na zaupanje, medtem ko je neodvisnost dela generalnega državnega tožilca postala vprašljiva," je povedal Plenković. Meni, da je Jelenićev odstop pravilno in odgovorno ravnanje.

Do izbire novega generalnega državnega tožilca bo tožilstvo vodila dosedanja prva Jelenićeva namestnica Zlata Hrvoj-Šipek. Medtem bo državnotožilski svet objavil javni poziv potencialnim kandidatom, naj se prijavijo za položaj generalnega državnega tožilca.

Na podlagi prijav bo vlada predlagala kandidata parlamentu, ki bo potrdil novega generalnega državnega tožilca z večino glasov poslancev. Pričakovati je, da bo postopek trajal najmanj dva meseca, je danes v saboru novinarjem pojasnil eden od članov državnotožilskega sveta Peđa Grbin (SDP).

Na Hrvaškem prevladuje mnenje, da je Jelenićev odstop posledica spopadov med člani prostozidarskih lož na Hrvaškem, kar naj bi bilo povezano tudi z različnimi političnimi in gospodarskimi interesi v hrvaški družbi, o katerih so v preteklih dneh poročali hrvaški mediji.

Opozicijska stranka Živi zid je danes napovedala, da bodo znova vložili kazensko ovadbo proti skupini pravnih in finančnih svetovalcev vlade, t. i. skupini Borg, ki naj bi pripravljala lex Agrokor tudi v svojo premoženjsko korist. V novi ovadbi bodo omenili tudi Jelenića, ker menijo, da je bil v konfliktu interesov.

Prvo kazensko ovadbo Živega zidu iz leta 2018 je državno tožilstvo hitro zavrnilo. Živi zid pa trdi, da je imel Jelenić tudi osebni interes za zavrnitev ovadbe, ker je imel delež v borznoposredniškem podjetju InterCapital, ki je sodelovalo pri prestrukturiranju koncerna Agrokor in je bilo tudi interesno povezano s skupino Borg.