Množičen pogin ptic

VIDEO: Cesta, posejana s trupelci škorcev. Strupi v zraku ali panika zaradi ujede?

S.R.
17. 2. 2020, 18.43
Posodobljeno: 17. 2. 2020, 21.50
Deli članek:

Policija v Kataloniji preiskuje pogin več sto škorcev, katerih trupelca so našli na prometni cesti na severovzhodu Španije.

Twitter
Množičen pogin škorcev.

Na mrtve škorce, ki so ležali na avtocesti, so včeraj popoldne naleteli vozniki na poti med Tarragono in Saloujem. Masaker so prijavili službi za ukrepanje ob nesrečah, ti pa so zadevo predali katalonski policiji, ki pogin zdaj preiskuje, poročajo španski mediji. Trupelca so že poslali na analizo, ki bo morda razrešila ta misterij, zaradi katerega se po glavi praskajo lokalne oblasti. 

Lokalne okoljske organizacije so prst nemudoma uperile v petrokemično industrijo. V bližini je namreč postavljenih več večjih obratov, zato domnevajo, da bi lahko bili za smrt krivi strupi. Organizacija GEPEC je tudi navedla, da so očividci z območja poročali o »močnem vonju,« ki vlada v zraku, a so reševalne službe na terenu to trditev zanikale.

Portal thelocal.es poroča, da množični pogin škorcev sicer ni nekaj neobičajnega in da lahko do njega pride tudi povsem naravno. Podoben incident se je lani pred božičem zgodil na valižanskem otoku Anglesey. Lokalne oblasti so bile tudi tam nad dogodkom presunjene, a so na podlagi preiskave sklenili, da so škorci tragično umrli po trčenju v asfalt, medtem ko so bežali pred roparico. Škorci se namreč radi združujejo v velike, tisočglave jate, zlasti ko iščejo prostor za gnezdenje. Če jih takrat napade kakšna roparica, celotna jata začne izvajati vratolomne manevre, pri čemer lahko posamezniki postanejo dezorientirani. Če jim ne uspe pravočasno spremeniti smeri in se izogniti tlom, pride do smrtnih žrtev. Preiskovalci v Walesu sicer dopuščajo možnost kakšnega drugega razloga za pogin, a se jim ta zdi najverjetnejši.