Oblikovanje koalicije

Za Počivalška kadrovska vprašanja niso pomembna, v SAB zanikajo pogovore o vstopu v Janševo vlado

S.R./STA
17. 2. 2020, 16.35
Posodobljeno: 17. 2. 2020, 16.56
Deli članek:

Izvršni odbor stranke modernega centra je na današnji seji staknil glave in obravnaval aktualne politične razmere. Sodelovanja v koaliciji, ki bi ji poveljevala SDS, ne izključujejo, če bo zadoščeno nekaterim pogojem. Oglasili so se tudi v stranki SAB, kjer zanikajo kakršne koli pogovore o vstopu v Janševo vlado.

STA
Kot pojasnjuje Počivalšek, bodo ključna vsebinska vprašanja, ne kadrovanje.

»Če se bo izkazalo, da je mogoče preostanek mandata izkoristiti za učinkovito delo na področju dolgotrajne oskrbe, zdravstva, okoljske in stanovanjske politike in zmanjševanja birokratskih ovir, smo zraven, sicer se bomo pripravili na predčasne volitve,« so pri stranki SMC na twitterju zapisali glede možnega oblikovanja koalicije s prvakom SDS Janezom Janšo

Po seji izvršnega odbora so objavili tudi sporočilo za javnost, v katerem so navedli, da je ureditev razmer na področjih dolgotrajne oskrbe, stanovanjske in okoljske politike, zdravstva in zmanjšanja birokratskih ovir v gospodarstvu ključni predpogoj za sklenitev kakršnegakoli dogovora o sodelovanju. Govorili so namreč predvsem o tem, kot je dejal predsednik stranke Zdravko Počivalšek, »ali je možno vzpostaviti stabilno in na programu temelječo vlado,« ki bo sposobna sprejeti nekaj ključnih zakonov na teh področjih.

»Kadrovska vprašanja, o katerih namigujejo v medijih, za nas v tem trenutku niso prednostna. Kot sem že večkrat povedal, pridejo na vrsto šele, ko bomo dorekli vse vsebinske točke,« je dodal Počivalšek. V izjavi za javnost so še dodali, da je stranka na nedavnih terenskih obiskih s člani opravila široko razpravo o njenih možnostih po odstopu predsednika vlade. Poudarjajo, da so, če pride do predčasnih volitev, »nanje pripravljeni,« a da Počivalšek ocenjuje, da ima »vodstvo stranke v prizadevanjih za to, da bi politični zaplet rešili z dogovorom, ne pa predčasnimi volitvami, podporo članstva.«

STA
Pavlič pojasnjuje, da pogovori za vstop SAB v Janševo vlado niso nikoli potekali.

Bandelli in Kramar ne bosta preskočila ograje

Poskus sestave projektne vlade, pogovore o kateri usklajuje predsednica SAB Alenka Bratušek, se jim še vedno zdi zelo močna pot. Kot je dodal Pavlič, bodo nekateri v tretjem krogu morda ugotovili, da so spremembe volilne zakonodaje v projektni vladi vseeno prava pot. Glede sestava projektne vlade so se sestali že s DeSUS, NSi in SD, v tem tednu naj bi se srečali tudi s SMC, nato pa bodo poslali programsko vsebinske prioritete za drugi krog pogajanj. Pavlič je ob tem spomnil, da se je v LMŠ odločila, da v pogovorih ne želi sodelovati. 

Generalni sekretar SAB Jernej Pavlič je v današnji izjavi komentiral namige o sodelovanju stranke SAB v morebitni desni vladi. »Pogovori za vstop v vlado Janeza Janše niso nikoli potekali in mi v njih ne bomo vstopali,« je zatrdil in dodal, da je poslanska skupina od začetka enotna in ima enako stališče. 

S prvakom SDS so bili v stikih zgolj v dveh elektronskih sporočilih: v prvem se mu je Pavlič zahvalil za vabilo na pogovore in opravičil udeležbo SAB, saj so ob predlaganem terminu na pogovore namreč že imeli sklicane organe stranke, na katerih so odločali, kako naprej. Janša se je po navedbah Pavliča za odgovor zahvalil in dodal, da odgovora SAB ne morejo razumeti drugače kot pomanjkanje interesa za pogovore o izhodu iz politične krite ter da smatrajo, da se je SAB zaenkrat sama izločila iz kroga, ki je pripravljen iskati rešitve. »Gospod Janša je pravilno ugotovil, kaj pomeni naš odgovor,« je dodal Pavlič. 

Dotaknil se je tudi ugibanj glede enotnosti poslancev SAB. »Mogoče so bile kakšne izjave izražene ali interpretirane napačno. Poslanca Marko Bandelli in Franc Kramar sta sama na svojih družbenih omrežjih jasno povedala, da podpore Janševi vladi ne bo in da stranka SAB v primeru sestave nove koalicije ostaja opozicijska stranka, ki bo dobre predloge podpirala,« je dejal Pavlič. 

Napovedal je, da SAB od svojih programskih prioritet, med katerimi je izpostavil upokojence, javno šolstvo in javno zdravstvo, ne bo odstopala. »Programsko se ne skladajo s koalicijo, ki nastaja pod vodenjem Janše. Svojih prioritet ne nameravamo podrediti zgolj temu, da bi obdržali stolčke ali kakršnekoli druge funkcije,« je bil jasen.