Zaseg

Proračun bi oškodovali za več kot milijon evrov, a se je vmešal Furs

J.P.
17. 2. 2020, 15.11
Deli članek:

Z enostavno predelavo teh listov bi lahko nastali tobačni izdelki.

Furs
Blago so zasegli.

Uslužbenci Finančne uprave Republike Slovenije (Furs) so konec januarja 2020 pri nadzoru cestnega prometa v Podlehniku zasegli 11.800 kilogramov neprijavljenih tobačnih listov. Na podlagi Zakona o trošarinah je treba takšno blago pred prihodom v Slovenijo ali odpremo iz skladišča v Sloveniji prijaviti davčnemu organu.

Tovorno vozilo je imelo tuje registrske oznake. Voznik je predložil dobavnico, po kateri naj bi prevažal plastične avtomobilske dele, a so zaradi močnega vonja po tobaku pregledali tovorni prostor, kjer so odkrili 99 kartonov s tobačnimi listi. Blago so zasegli uslužbenci Fursa in ga prepeljali v skladišče finančnega urada.

Odgovorne osebe so kršile 101. člena Zakona o trošarinah, za kar je predpisana globa za pravne osebe od 4000 do 75000 evrov in za odgovorne osebe od 1000 do 10.000 evrov.

Iz tobačnih listov zlahka nastanejo tobačni izdelki. "Glede na zaseženo količino tobačnih listov bi bil v primeru, da bi tobačne liste predelali v tobačne izdelke, proračun odškodovan za najmanj 1.109.200 evrov (trošarina za drobno rezani tobak znaša najmanj 94 evrov na kilogram)," so sporočili s Fursa.