Krvna plazma bolnikov, ki so ozdraveli po pljučnici zaradi novega koronavirusa, vsebuje protitelesa, ki bi lahko pripomogla k zmanjšanju števila virusov pri kritično bolnih, so pojasnili na kitajski komisiji za javno zdravje. Vsi darovalci krvi bodo morali opraviti testiranje, s katerim bodo preverili, da nimajo virusa, je ob tem dejal primarij pekinškega kliničnega centra Wang Guigiang.

"Vzeli bomo samo plazmo, ne vso kri. Ostale sestavine krvi, vključno z rdečimi krvnimi telesi in trombociti, bomo darovalcem vrnili z infuzijo," je pojasnil.

Predstavnik biološkega centra na kitajskem ministrstvu za znanost in tehnologijo Sun Yanrong je ob tem dejal, da je enajst bolnikov v bolnišnici v Wuhanu, žarišču bolezni, minuli teden prejelo krvno plazmo. Enega od njih so že odpustili iz bolnišnice, drugi lahko vstane iz postelje in hodi, okrevajo pa tudi ostali.

Bolni, ki so prejeli infuzijo krvne plazme, se počutijo bolje

Poziv so kitajske oblasti izdale dan potem, ko je kitajski proizvajalec zdravil China National Biotec Group Co. na svoji spletni strani objavil, da je nekaj hudo bolnih prejelo infuzijo krvne plazme, njihovo zdravstveno stanje pa se je izboljšalo v 24 urah.

"Klinične raziskave so pokazale, da je infuzija plazme bolnikov, ki so ozdraveli, varna in učinkovita," je zagotovil Sun.