Brez posadke

VIDEO in FOTO: Nevihta na irsko obalo naplavila ladjo duhov

S.R.
17. 2. 2020, 17.07
Posodobljeno: 17. 2. 2020, 17.11
Deli članek:

Tovorna ladja MV Alta, ki so jo pred šestimi meseci opazili ob afriški obali, je brez posadke plula po Atlantiku in pristala na Irskem.

Ballycotton RNLI
Ladja MV Alta je pristala na Irskem.

77-metrska tovorna ladja MV Alta, ki pluje pod tanzanijsko zastavo, je več kot leto dni brez posadke potovala po Atlantskem oceanu, dokler je ni v nedeljo opazil eden od domačinov v irski vasici Ballycotton vzhodno od mesta Cork. Nasedla je na skalovje.

Leta 1976 izdelano ladjo je septembra 2018 zapustila posadka, potem ko se je okvarila dobrih 2000 kilometrov jugovzhodno od Bermudov, čezmorskega ozemlja Združenega kraljestva s samoupravo, ki leži na zahodu severnega Atlantika. Ladja je takrat iz Grčije potovala na Haiti. Deset članov posadke, ki so bili na ladji ujeti 20 dni, zmanjkovalo pa jim je hrane in vode, je z ladje rešila ameriška obalna straža. Vse od takrat je zapuščena, leto dni pozneje pa jo je sredi Atlantika, še najbližje afriški obali, opazila patruljna ladja kraljeve mornarice HMS Protector. Z njo so poskušali vzpostaviti stik in ponuditi pomoč, a s plovila, takrat že ladje duhov, razumljivo ni bilo odgovora.

Na najdbo so se že odzvale lokalne oblasti, ki pojasnjujejo, da ladja za pogon najverjetneje uporablja dizelsko gorivo in ne težkega kurilnega olja, potencialna nevarnost onesnaženja je zato manjša. Javnost so kljub temu pozvali, naj se ladji zaradi lastne varnosti ne približujejo. Domnevajo, da je ladjo na irsko obalo konec tedna naplavila nevihta Dennis.