Več kandidatov

Tekma se je začela! Kdo bo nasledil Angelo Merkel?

G.G.
12. 2. 2020, 12.10
Posodobljeno: 12. 2. 2020, 12.25
Deli članek:

Dolgoletna nemška kanclerka Angela Merkel se poslavlja. Za kanclerski položaj se ne bo potegovala niti Annegret Kramp-Karrenbauer, ki bo odstopila tudi s položaja vodje nemških krščanskih demokratov (CDU).

Reuters
Armin Laschet (desno) bi žongliral podobno kot Angela Merkel.
Kramp-Karrenbauerejeva se je omenjala kot najverjetnejša kanclerska kandidatka na naslednjih parlamentarnih volitvah jeseni 2021, potem ko je konec leta 2018 prevzela vodenje CDU iz rok sedanje kanclerke Angele Merkel. Ta vodi Nemčijo že od leta 2005, na naslednjih volitvah pa ne namerava več kandidirati.

Pretres v vrhu CDU je prinesla zmešnjava v zvezni deželi Turingija, kjer je bil prejšnji teden liberalec Thomas Kemmerich ob podpori skrajno desne Alternative za Nemčijo (AfD), pa tudi z nekaj glasovi CDU, izvoljen za ministrskega predsednika. Nedopustno. »Izključujemo oblikovanje vlad in političnih večin z glasovi AfD. To je stališče koalicijskih strank na vseh ravneh,« so po sestanku zapisali v Krščansko-demokratski uniji (CDU), Krščansko-socialni uniji (CSU) in socialdemokratih (SPD), ki na zvezni ravni sestavljajo koalicijo. 

Merklova je reagirala, Kemmerich je hitro odstopil. Po krajšem premisleku je odstopila tudi Annegret Kramp-Karrenbauer, ki jo je Merklova izbrala za svojo naslednico. Člani CDU v Turingiji namreč niso upoštevali njenih napotkov in so podprli Kemmericha.

Kdo bo nasledil »Mutti« (kot kličejo Angelo Merkel)? Kandidatov je več, nihče ne izstopa, vsak pa zastopa določeno linijo znotraj CDU. Prvi se je v igro pognal 64-letni pravnik Friedrich Merz, oster kritike Merklove, ki ga vleče bolj na desno. V današnjem govoru v deželnem parlamentu zvezne dežele Saška-Anhalt je dejal, da bo »osebno poskrbel za enotnost stranke«, jo naredil spet bolj »ljudsko« in ji dal jasnejšo politično usmeritev, nekaj, kar v zadnjih letih pogreša pri »megleni« Merklovi.

Profimedia
Friedrich Merz je prvi začel s kampanjo.

V bitki za vrh krščanskih demokratov je tudi Armin Laschet, predsednik zvezne dežele Severno Porenje – Vestfalija in eden od petih namestnikov Kramp-Karrenbauerjeve. Gre za 58-letnega politika, ki bi glede na svoje dosedanje delovanje najverjetneje nadaljeval »strpno in evropsko usmerjeno« politiko Merklove.

Za nasprotnika migracijske politike Merklove velja aktualni minister za zdravje Jens Spahn, liberalec in eden redkih konservativnih politikov, ki so javno priznali svojo istospolno usmerjenost.

Profimedia
Jens Spahn (desno) in njegov partner Daniel Funke.

Nihče pa ne verjame, da bi v bitko posegel vodja sestrske Krščansko-socialne unije (CSU) Markus Söder, ki pravi, da je njegovo mesto na Bavarskem, kjer je ministrski predsednik.

Volitve vodstva CDU bodo predvidoma konec leta, favorit pa naj bi bil znan že pred julijem, ko bo Nemčija nastopila predsedovanje EU.