Vprašanja ministru

Kaj je v ozadju načrtovane selitve srednje šole iz Križank?

R.T.
12. 2. 2020, 10.55
Posodobljeno: 12. 2. 2020, 10.58
Deli članek:

Pred dnevi so dijaki in profesorji na shodu zahtevali ohranitev Srednje šole za oblikovanje in fotografijo v ljubljanskih Križankah. Na problematiko Križank opozarja tudi vodja SNS Zmago Jelinčič.

STA
Namesto srednje šole naj bi prostore v Križankah zasedel javni zavod Festival Ljubljana, katerega ustanoviteljica je Mol.

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter Mestna občina Ljubljana (Mol) sta podpisala pismo o nameri, po katerem se mora Srednja šola za oblikovanje in fotografijo do 1. septembra 2022 izseliti iz šolskih prostorov v Križankah. Namesto srednje šole naj bi prostor zasedel javni zavod Festival Ljubljana, katerega ustanoviteljica je Mol. Novo srednjo šolo pa bodo zgradili na Roški, zagotavlja minister za izobraževanje Jernej Pikalo

Poslanec SNS Zmago Jelinčič z manevri Mola in ministrstva ni zadovoljen. Meni, da je ministroma za izobraževanje in za kulturo očitno vseeno, kaj se dela s kulturno dediščino. Pikala zato sprašuje, kakšne pogovore vodi z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem in zakaj ni komunikacije med ministrstvom za izobraževanje in predstavniki šole? Nekateri zaposleni na šolo namreč nasprotujejo prodaji ali menjavi lastništva ter selitvi v manjše prostore na Roški.

In kaj se bo zgodilo, če bo srednja šola vložila zahtevo za vpis na seznam Unesca. Bo ministrstvo podprlo to idejo ali bo nasprotovalo vpisu na seznam nesnovno kulturne dediščine?

STA
Dijaki na protestu pred državnim zborom.