Svet

Življenje po brexitu: bo pariško letališče prehitelo londonski Heathrow?

S.R.
12. 2. 2020, 11.15
Posodobljeno: 12. 2. 2020, 11.20
Deli članek:

Pariško letališče Charles de Gaulle bi znalo v letu in pol prevzeti vlogo glavnega letalskega središča v Evropi.

Profimedia
Pariško letališče Charles de Gaulle.

S tem bi s prestola zrinil londonski Heathrow, ocenjujejo pri britanskem časniku Independent. Charles de Gaulle se že zdaj ponaša s štirimi vzletnimi stezami, Heathrow le dvema. Z vidika upravljavcev londonskega letališča pa je še bolj zaskrbljujoč podatek o letni rasti števila potnikov, ki potujejo preko njihovih terminalov. Na letališču v francoski prestolnici so leta 2019 zabeležili 76,15 milijona potnikov oziroma približno 5-odstotno povečanje. Število potnikov na letališču Heathrow, ki je bilo z 80,9 milijona še vedno večje, pa se je povečalo za zgolj en odstotek. Pri časniku so tako izračunali, da bo letališče Charles de Gaulle, če se bo ta trend nadaljeval, za prevzem primata potrebovalo 18 mesecev.

Profimedia
Londonsko letališče Heathrow.

Kako bosta na številke vplivala epidemija koronavirusa, zaradi katere se je znatno zmanjšalo število letov med Evropo in Kitajsko, in seveda brexit, pa bo pokazal čas.

Na letališču Heathrow sicer že nekaj let načrtujejo izgradnjo tretje vzletne steze, a naj bi to po najbolj optimističnemu scenariju odprli šele konec leta 2020. »Če bi zaostali, in to ravno v času brexita, bi to za državo pomenilo ekonomsko katastrofo,« je dejal generalni direktor letališča Heathrow John Holland-Kaye.