Zloraba živali

FOTO: Tako kruto so ravnali s cibetovkami, da bi dobili najdražjo kavo na svetu

A.S.
12. 2. 2020, 11.39
Posodobljeno: 12. 2. 2020, 13.17
Deli članek:

Brez hrane in vode, na soncu, stlačene v majhne kletke, le da bi ljudje lahko pili najdražjo kavo na svetu.

Lady freethinker
Zaprli so jih v majhne kletke in jih postavili na sonce.

Kopi luwak, ki jo ljudje velikokrat podarjajo kot božično darilo, stane tudi okoli 450 evrov za kilogram.

Kopi luwak je najdražja vrsta kave na svetu. Pridelujejo jo v Indoneziji, brez majhnih azijskih cibetovk pa to ne bi bilo mogoče. Te se namreč hranijo z zrni kave in jih nato neprebavljene izločijo. Zaradi encimov, ki sodelujejo pri prebavi in posebnega prebavnega sistema, imajo iztrebljena kavna zrna specifičen okus. 

Tokrat pa so preiskovalci, ki delajo za neprofitno organizacijo za dobrobit in zaščito živali Lady Freethinker, na enem od domov na Baliju odkrili 20 cibetovk, ki so živele v neustreznih življenjskih pogojih. Sicer nočne živali, so bile natlačene v majhnih in umazanih kletkah ter izpostavljene neposredni sončni svetlobi. Živele so brez hrane in vode. 

Lady Freethinker
Živele so v neprimernih življenjskih pogojih.

Zaposlena v omenjeni organizaciji Diana je za britanski Dailymail povedala, da so bile cibetovke videti podhranjene, ena od teh pa naj bi imela tudi resno poškodbo noge, ker si je zaradi stresa ud povsem zgrizla. Živali so hodile gor in dol, gre za kompulzivno vedenje, ki je, kot izpostavlja Diana, tudi posledica načina prehranjevanja. Cibetovke so namreč silili, da so jedle zgolj kavna zrna, nenehna prekomerna količina kofeina pa je za seboj pustila posledice. 

Ustanoviteljica Lady Freethinkerja Nina Jackel je izpostavila, da te živali ne smejo biti ujetnice človeškega pohlepa.