Svet

Romuniji in Litvi prepovedali registracije treh pesticidov

G.G./STA
3. 2. 2020, 19.31
Posodobljeno: 3. 2. 2020, 19.33
Deli članek:

Evropska komisija je Romuniji in Litvi prepovedala uporabo mehanizma izdaje nujnih registracij za tri pesticide neonikotinoide - imidakloprid, klotianidin in tiametoksam.

Shutterstock
Fotografija je simbolična

Kot so sporočili iz Evropske komisije, sta Romunija in Litva večkrat uporabili možnost izredne odobritve registracij, da bi se spopadli z določenimi paraziti. Ker je Evropska agencija za varnost hrane takšno odstopanje ocenila za neupravičeno, je komisija državama prepovedala nadaljnjo takšno prakso.

Poudarila je, da je izdaja nujnih registracij za pesticide dopustna le ob izpolnjevanju strogih pogojev in da ni mogoče sprejeti, da države članice uporabljajo škodljive pesticide, če obstajajo ustrezne alternative.

Predstavniki EU so aprila 2018 s ciljem zaščite čebel sklenili prepovedati uporabo klotianidina, imidakloprida in tiametoksama za katere je pred tem veljala omejitev uporabe.

Vendar pa je več držav članic zahtevalo dodatne ukrepe, zato je junija lani sledila pobuda za opraševalce. Oktobra lani so poleg tega na seznam prepovedanih pesticidov dodali še tiakloprid.