Bi mu volivci odpustili?

Zdravko Počivalšek pomendral Cerarjeve obljube, pomendral jih je tudi sam Cerar

Mihael Korsika
3. 2. 2020, 19.30
Posodobljeno: 3. 2. 2020, 20.06
Deli članek:

Nad oblikovanjem nove koalicije se najbolj navdušuje predsednik SMC Zdravko Počivalšek, katerega stranka lahko v primeru predčasnih volitev tudi največ izgubi, saj ji grozi izpad iz parlamenta. V njihovi poslanski skupini sodelovanje z SDS po naših informacijah podpira sedem izmed desetih poslancev.

STA
Predsednik SMC Zdravko Počivalšek s pogovori o novi koaliciji rešuje stranko pred izpadom iz parlamenta.

Zmagovalcu zadnjih parlamentarni volitev, stranki SDS, leta 2018 ni uspelo sestaviti koalicije, ker so stranke SD, LMŠ, SAB in SMC še pred volitvami vse po vrsti zavračale sodelovanje s predsednikom SDS Janezom Janšo.

Posebej oster nasprotnik takšnega povezovanja je bil tedanji prvak Stranke modernega centra in premier v odstopu Miro Cerar, ki je v predvolilni kampanji večkrat zatrdil, da se v SMC zavzemajo za odprto, svobodomiselno in razvojno usmerjeno družbo, zato stranka ne more sodelovati z Janšo. Šlo je torej za predvolilno obljubo in zavezo stranke, da z SDS ne bo sodelovala pri pogovorih o sestavljanju vlade in na podlagi katere so volivci tudi odločali o podpori SMC na volitvah. Razmere so danes drugačne, Cerar ni več prvak stranke SMC, kot kaže pa tudi ni več istega mnenja. Kot je dejal v včerajšnji oddaji Politično s Tanjo Gobec na TV Slovenija, se bodo o sestavljanju nove vlade pogovarjali z vsemi. Pojasnil je, da samo tako lahko sprejmeš dobro in pravo odločitev za državo, kar da Zdravko Počivalšek zdaj tudi počne. 

Počivalšek leta 2018 utišan 

Izvršni odbor SMC je danes pričakovano potrdil stališče predsednika stranke Počivalška, da so v stranki po odstopu premierja Marjana Šarca pripravljeni na pogovore o novi koaliciji, a ne za vsako ceno. Počivalšek je dejal, da dajejo prednost predvsem vsebinam, predčasne volitve pa bi pomenile vsaj polletni zastoj v vseh pomembnih zadevah.

Po volitvah junija 2018 pa se se v medijih začele pojavljati informacije, da se nekateri člani stranke zavzemajo za prelomitev predvolilne obljube o nesodelovanju z Janšo. Med njimi je bil tudi tedanji minister za gospodarstvo v Cerarjevi vladi, Počivalšek, ki se je že takrat zavzemal za to, da bi morali v SMC prisluhniti ponudbi SDS. Takrat je bil prepričan, da bi stranka lahko iztržila »nemoralno« ponudbo, o kateri bi morali vsaj razmisliti. 

Dva tedna po volitvah je komercialna televizija poročala, da naj bi se bila stranka SMC v zameno za položaj predsednika državnega zbora pripravljena povezati tudi z SDS. »S predsednikom SDS sem se, kot je znano, po volitvah pogovarjal vsega nekaj minut, pri čemer je šlo za informativni telefonski pogovor, v katerem sem jasno ponovil svoje stališče in stališče izvršnega odbora SMC, da se SMC ni pripravljena povezati v koalicijo z SDS. Noben položaj, niti ta, ki ga omenjate, ne more spremeniti tega stališča, ki sem ga javno že večkrat ponovil,« je na strankini spletni strani navedbe zavrnil Cerar.

Pobudo za sestavo koalicije je tako po volitvah prevzela LMŠ, ki je k sodelovanju povabila vse stranke, razen SDS. Čeprav je predsednik republike Borut Pahor nameraval Janši kot relativnemu zmagovalcu volitev ponuditi mandatarstvo, slednji tega ni želel sprejeti. S tem bi namreč doživel nov poraz na političnem prizorišču, saj so SD, LMŠ, SAB in SMC vse po vrsti zavračale sodelovanje z njim.

Užaljeni prvak SDS se je umaknil, vlado je oblikovala LMŠ, 16 mesecev kasneje pa je po odstopu premierja Marjana Šarca Janša spet prišel na svoj račun. Nekdanji poslanec SDS Vinko Gorenak je minuli teden prek enega izmed strankarskih spletnih medijev v domeni SDS sporočil: »Gremo na volitve, če pa se želijo pogovoriti, naj kar potrkajo na naša vrata!«

Gorenak je med vrsticami napovedal, da se je SDS pripravljena pogovarjati o sestavi nove vladne koalicije le, če bodo stranke, ki so pred volitvami zavračale sodelovanje z njim, sedaj klečeplazile in ga prosile za sodelovanje.

Edina stranka, ki se je odločila za ta korak, je SMC, katere vodenje je lani prevzel Počivalšek, ki mu strankine predvolilne obljube ne dišijo ravno najbolje. Prejšnji in hkrati prvi predsednik SMC Miro Cerar je že tako zavozil stranko, da med volivci praktično nima več nobene podpore. V primeru predčasnih volitev bi tako obstajala velika verjetnost, da bi volivci stranko poslali na smetišče zgodovine, njeni poslanci in ministri pa bi se znašli na seznamu brezposelnih.

STA
Štiri izmed petih nekdanjih koalicijskih strank LMŠ, SD, SMC in SAB po zadnjih volitvah niso želele sodelovati z Janezom Janšo.

Novakova ostro nad Janšo

Nad sodelovanjem z Janševo SDS pa niso navdušeni niti vsi v njihovi »sorodni« stranki NSi. Nekdanja prva dama stranke in sedanja evropska poslanka, ki do prvaka SDS že nekaj časa ne čuti pretiranih simpatij, je v pogovoru za časnik Večer ocenila, da Janša z destruktivnimi ravnanji škoduje desnici.

Dejala je, da če bi leta 2013 »pokazal zavezanost k demokratičnosti in želji po desni vladi, bi kot predsednik vlade odstopil in prepustil svoje mesto komu drugemu iz svoje stranke, s čimer bi tedanja desnosredinska vlada obstala. In ne nazadnje je gospod Janša zaradi svoje destruktivne drže zamudil priložnost za sestavo močne vlade tudi po zadnjih državnozborskih volitvah«.

»Sploh pa, zame ni najbolj kredibilno, ko vrednote in stališča krščanskih demokratov Evropske ljudske stranke kritizira nekdo, ki je v svojem političnem delovanju naredil ves mavrični prehod, od skrajno leve do skrajno desne pozicije,« je še dodala.
Novakova je bila namreč v zadnjem času tarča ostrih napadov s strani SDS, ker je  v Evropskem parlamentu glasovala za resolucijo o poslabševanju stanja vladavine prava na Madžarskem, medtem ko je SDS zvesta podpornica predsednika madžarske vladajoče stranke Fidesz in premierja madžarskega premierja Viktorja Orbana.

Bobo
V NSi so zanikali, da bi Matej Tonin v novi koaliciji zahteval mesto predsednika DZ.

Medijski »spin«

Komercialna televizija je sicer konec tedna poročala, da NSi v pogovorih za oblikovanje nove koalicije za Tonina zahteva mesto predsednika državnega zbora, NSi pa najmanj en državotvorni resor ob konkretnih zavezah na področju zdravstva, dolgotrajne oskrbe, gospodarstva in zniževanja davkov.

Tiskovni predstavnik stranke Aleš Trtnik je za naš časopis te informacije zavrnil in jih označil za medijski spin. Ob tem je poudaril, da stališče predsednika stranke ni spremenilo. »Oblikovanje nove koalicije zato, da se rešuje poslanske mandate, nas ne zanima. Kaj bi nova koalicija lahko naredila za Slovenijo? Glede na videno in slišano doslej resne vneme za reforme v tej sestavi DZ ni, zato so predčasne volitve še vedno najboljša opcija,« je zapisal Tonin.

Kot je še poudaril Trtnik, se bo v prihodnjih tednih pokazalo, ali sicer obstaja možnost za oblikovanje nove koalicije, vendar bi pri tem po njegovih besedah pomembna vsebina in programi, ne pa vprašanje, kdo bi zasedal kakšno funkcijo.