Pogovori o novi koalicji

Janša razpisal termine za pogovore s strankami. Znano, kdo se ne bo odzval

G.G./STA
3. 2. 2020, 18.40
Posodobljeno: 3. 2. 2020, 21.48
Deli članek:

Predsednik SDS je za pogovore s strankami o novi koaliciji izbral petek.

Bobo
Janez Janša želi oblikovati koalicjo Za Slovenijo.

Janša predlaga, da prvi formalni pogovori stečejo v petek. V prvem delu pogovorov bi preverili tri stvari. Ali obstaja načelna pripravljenost za usklajevanje programov za večinsko koalicijo; ali potencialni partnerji podobno gledajo na ključna vprašanja, ki jih je treba reševati v tem mandatu; ali imajo koalicijski partnerji na voljo dovolj kvalitetnih kadrov za opravljanje vladnih nalog. 

Prvi, ob 10. uri, bi bili na vrsti pogovori z LMŠ, kar pa se ne bo zgodilo, saj je stranka zadnjega premierja Marjana Šarca zavrnil povabilo. V razmiku ene ure bi sledili pogovori s SMC, Socialnimi demokrati, Levico, ki seveda zavrača pogovore, NSi, DeSUS, SAB in SNS.

Če bi na prvih pogovorih uspeli najti skupen jezik, je Janša drugi del pogajanj predvidel za torek, 11. februarja.

Bratuškova o "projektni vladi"

Danes je sicer pohitela Alenka Bratušek, voditeljica stranke SAB, in pozvala k premisleku o oblikovanju projektne vlade za sprejetje sprememb volilne zakonodaje. Povabili je vse parlamentarne stranke, razen SDS.

Janša je o tem preblisku Bratuškove dejal: "V Sloveniji je očitno vse mogoče. Vlado, ki jo je oblikovala stranka s komaj 13 poslanci, smo že imeli. Zdaj se očitno tega loteva stranka, ki jih ima pol manj. Če si Slovenke in Slovenci želijo še enega takšnega eksperimenta, bomo z veseljem in zanimanjem opazovali, kako se bo končal. Mislim pa, da si tega ne želijo in da so pred nami zelo verjetno četrte predčasne volitve."