Janša potezo Bratuškove označil za eksperiment

SAB z željo po oblikovanju projektne vlade. K sodelovanju povabila vse parlamentarne stranke, razen SDS

A.S./STA
3. 2. 2020, 11.56
Posodobljeno: 3. 2. 2020, 14.42
Deli članek:

Iz SAB so sporočili, da so k premisleku o oblikovanju projektne vlade za sprejetje sprememb volilne zakonodaje povabili vse parlamentarne stranke, razen SDS.

STA
Iz SAB so sporočili, da so k premisleku o oblikovanju projektne vlade za sprejetje sprememb volilne zakonodaje povabili vse parlamentarne stranke, razen SDS.

"Po odstopu predsednika vlade je država postavljena v politično nestabilen položaj, ki ne koristi nikomur. Še najmanj ljudem, ki bodo morali na nujne izboljšave v zdravstvu, nova neprofitna stanovanja, zakon o dolgotrajni oskrbi in preferenčni glas še naprej negotovo čakati. Tudi za stranko SAB se zdijo predčasne volitve najboljša izbira, je pa v zadnjih dneh postalo jasno, da v državnem zboru obstaja večja podpora nadaljevanju mandata,"  glasi začetek pisma predsednice SAB Alenke Bratušek ostalim parlamentarnim strankam. 

V SAB poudarjajo, da izbira med dvema možnostma, pri čemer so navedli predčasne volitve ali vlado pod vodstvom SDS, ni v nacionalnem interesu, saj v nobenem od obeh primerov ne bi prišlo do sprememb volilne zakonodaje, ki so jo kot so zapisali, s podpisi sedmih od devetih parlamentarnih strank v zakonodajno proceduro vložili v petek. Zato so danes parlamentarnim strankam SMC, SD, DeSUS, Levica,LMŠ, SNS in NSi, poslali vabilo na pogovore o sestavi sredinske koalicije. SDS k sodelovanju niso povabili. 

V omenjeni stranki so prepričani, da "brez sprememb volilne zakonodaje in uvedbe sistema preferenčnega glasu, ki bo državljanom omogočil več vpliva na to, kdo bo izvoljen poslanec, na naslednjih (predčasnih) volitvah ni mogoče pričakovati bistveno drugačne sestave slovenskega parlamenta". Po volitvah bi potemtakem namreč nastala podobna situacija kot prej: parlament ponovno razdeljen med oba politična pola in zelo podobna sestava državnega zbora, kar bi ponovno otežilo sestavo trdne koalicije. Zato so stranke povabili k oblikovanju sredinske, projektne koalicije, "ki bi si jasno začrtala cilje in jih v tem letu izpeljala". 

Vodenje te vlade bi morala, kot so zapisali, prevzeti ena od strank z največ poslanci.

Pivčeva potrdila, da so v Desusu prejeli vabilo 

Predsednica DeSUS Aleksandra Pivec je povedala, da so danes prejeli vabilo od SAB za morebiten poskus oblikovanja sredinske vlade, ki bi bila bolj projektne narave. Poudarila je, da so v DeSUS bolj naklonjeni volitvam in so že začeli z evidentiranjem kandidatov na terenu. "Smo pa dovolj odprti, da prisluhnem morebitnim vabilom za sestavo nove koalicije," je dejala.

Bobo
Predsednica DeSUS Aleksandra Pivec je povedala, da so danes prejeli vabilo od SAB za morebiten poskus oblikovanja sredinske vlade.

Povedala je, da je to prvo povabilo, ki so ga v stranki prejeli, a pričakuje tudi vabila za pogovore od drugih, saj se zadnje dni govori o različnih poskusih sestave nove vlade.

Pivčevi se ne bi zdelo prav, da bi se šli "zgolj kombinacije različnih številk, ker bi lahko prišli do nove vlade z relativno večino, pa vendar mislim, da to ne bo odraz tega, kar so volivci želeli povedati na prejšnjih volitvah, in predvsem ne bo to odraz neke politične stabilnosti".

Pri tem je opozorila na razhajanja znotraj posameznih strank in poslanskih skupin, ali iti na volitve ali v okviru tega mandata DZ sestaviti novo vlado. Po njenih besedah imajo takšne dileme tudi v drugih strankah in poslanskih skupinah.

V tem trenutku so predčasne volitve najboljša možnost, je ocenila. "Takrat bo treba sprejeti to, kar bodo volivci izrazili. Takrat več ne bo izgovorov, kdo s kom želi sodelovati in s kom ne, pač pa bo treba čim prej sestaviti stabilno vlado in začeti z odločnimi ukrepi," je dejala predsednica DeSUS.

Janša potezo Bratuškove označil za eksperiment

Predsednik SDS Janez Janša meni, da je možno, da se za preostanek tega mandata DZ sestavi vlado, ki bo ambiciozna in ki bo večinska. Koliko je to mogoče, pa je danes še prezgodaj ocenjevati, je dodal. "Zagotovo pa SDS ne bo skakala v bazen, v katerem ni vode," je zatrdil in dodal, da je zdaj na potezi predsednik republike Borut Pahor.

Odzval se je tudi na potezo Bratuškove: "V Sloveniji je očitno vse mogoče. Vlado, ki jo je oblikovala stranka s komaj 13 poslanci, smo že imeli. Zdaj se očitno tega loteva stranka, ki jih ima pol manj," je dejal in dodal: "Če si Slovenke in Slovenci želijo še enega takšnega eksperimenta, bomo z veseljem in zanimanjem opazovali, kako se bo končal. Mislim pa, da si tega ne želijo in da so pred nami zelo verjetno četrte predčasne volitve."

STA
"Vse, kar se zdaj dogaja, je neformalno," je izpostavil predsednik SDS Janez Janša.

V NSi poleg vabila SAB prejeli še dve vabili

Predsednik NSi Matej Tonin je danes povedal, da je poleg vabila SAB doslej prejel še dve vabili za pogovore o morebitnem oblikovanju vlade, ni pa želel razkriti, od koga. Dejal je, da bi bili pripravljeni resno govoriti o vstopu v novo vlado, če bi lahko v njej uresničili vsaj polovico od svojih 10 prednostnih projektov. 

"NSi je bila vedno stranka dialoga in to bomo ostali tudi vnaprej. Z vsemi se bomo pogovarjali brez izključevanja," je v izjavi medijem ob robu foruma Kluba slovenskih podjetnikov povedal Tonin in ponovil, da jih nova vlada, ki bi služila reševanju poslanskih mandatov, ne zanima.

Na vprašanje, ali bi šel v vlado SDS in Janeza Janše, je dejal, da ta vlada ni odvisna samo od Janše ali njega, ampak potrebujejo za sestavo 46 glasov. Da bi do tega prišli, pa se morajo dogovoriti o vsebini. 

"Vam pa povem, da je znotraj stranke velik pritisk za predčasne volitve, ker nas opogumljajo javnomnenjske raziskave, ki nam napovedujejo, da bomo naredili korak naprej. Ampak na prvo mesto postavljamo Slovenijo in ne stranko," je še povedal.

Glede na njihovo raziskavo znotraj stranke si namreč po njegovih besedah velika večina članov NSi želi predčasnih volitev. "Se pa zavedam, da bodo tudi po predčasnih volitvah problemi v Sloveniji ostali isti. Predčasne volitve same po sebi ne bodo rešile težav. Zaradi tega moramo biti kot stranka vsaj toliko odprti, da vidimo, če se večji del problemov da rešiti na drugačen način," je pojasnil.

Na vprašanje, ali ga še vedno zanima položaj predsednika DZ, je dejal, da ga zanima predvsem, kaj bi lahko kaj konkretnega naredili za Slovenijo.

Bobo
Kljub pritiskom, zlasti medijev, ima Tonin občutek, da se jim pri oblikovanju morebitne nove vlade v tem mandatu ne mudi tako zelo.

Jelinčič: "Ideja je dobra"

Predsedniku SNS Zmagu Jelinčiču se ideja Bratuškove zdi dobra, zato jo bodo v stranki pretehtali. Kljub vsemu pa so predčasne volitve po njegovi oceni "najbolj realna možnost in verjetnost".

Jelinčič je v izjavi za medije v DZ napovedal, bodo šli tudi na pogovore k predsednici SAB. "Ideja je dobra, kako se bo to implementiralo, bomo pa videli. Je še kar nekaj vprašanj," je povedal.

O uresničljivosti omenjene pobude pa je Jelinčič povedal, da je "v slovenski politični sferi realno čisto vse in pravzaprav nič ni realno". Dodal pa je, da doslej razen vabila Bratuškove ni prejel drugih povabil na pogovore.

STA
Jelinčič je v izjavi za medije v DZ napovedal, bodo šli tudi na pogovore k predsednici SAB.