Podrobnosti groze na Polzeli

Andrej s sosedom dopoldne sekal drva, po kosilu mu je razčesnil glavo

S.R.
3. 2. 2020, 11.40
Posodobljeno: 4. 2. 2020, 09.55
Deli članek:

Celjski policisti so na včerajšnji novinarski konferenci pojasnili več podrobnosti o sobotnem krvavem zločinu na Polzeli, kjer je 43-letni Andrej Vrščaj s sekiro pokončal 69-letnega maminega prijatelja in soseda, njo huje poškodoval, nato pa pobegnil čez slovensko-avstrijsko mejo.

Novi Tednik / ŠO
Kaznivo dejanje naj bi se zgodilo v eni izmed stanovanjskih hiš v bližini Zdravstvene postaje Polzela.

Tam so ga, kot smo že poročali, aretirali avstrijski policisti, potem ko se mu je v vasici Dob pri Pliberku dokončno pokvaril avto. Tega je, kot se je izkazalo, karamboliral že pred domačo hišo. Dejanje je priznal, avstrijska policija pa ga je predala slovenskim kolegom.

Kot je na novinarski konferenci pojasnil Aleš Slapnik, pomočnik vodje celjskih kriminalistov, se je celotna tragedija odvila v Andrejevem domačem okolju. Tam, v hiši, je namreč živel z mamo, svoje družine pa nima. Andrej se je zjutraj s svojim prijateljem vrnil domov, ko je mama na vrtu za hišo spravljala drva, sosed pa ji je pomagal. Takrat še nič ni dišalo po zločinu, Andrej je zopet odšel od doma, se nato vnovič vrnil in pri sečnji celo pomagal. Bil je čas za kosilo, zato so orodje, ki je pozneje postalo orožje, začasno odložili. Po kosilu so se vrnili na vrt, kjer pa se je v Andrejevi glavi nekaj premaknilo. Slapnik je pojasnil, da je prišlo do nesoglasja. Mama je Andreja zaman mirila, odrinil jo je tako silovito, da si je zlomila roko, nato pa obračunal s sosedom. Pograbil je sekiro in ga večkrat potolkel po glavi. Zdravniki so lahko le še potrdili njegovo smrt. 

Slapnik je še razložil, da je Andrej nato z avtomobilom krenil proti Avstriji, ob tem pa je še trčil v sosednji avtomobil. Predvidevajo, da je na poti proti severnim sosedom uporabljal stranske cesti in poti. A zakaj je sploh krenil proti severu? O tem lahko trenutno samo domnevajo, je pa dejstvo, da je bil Andrej rojen v Nemčiji in da tudi tekoče govori nemško. Znano pa je, da je nato v Avstriji, ko je vendarle ustavil, prosil tamkajšnjega domačina, naj pokliče policijo. Avstrijskim organom je najprej dejal, da je povzročil prometno nesrečo, nato pa vendarle razkril, česa je osumljen v domovini.

Ključen je motiv

Sicer pa ga v preteklosti zaradi kakšnih kaznivih dejanj z elementi nasilja niso obravnavali, je še pojasnil Slapnik. Resda so ga leta 2015 obravnavali kot pogrešano osebo, a se je nato sam vrnil domov. Leta 2017 pa je bila tudi neka prijava, da naj bi nadlegoval sosede, a tudi iz tega ni bilo nič. Kriminalisti bodo zdaj poskušali razvozlati motiv za tako strahotno dejanje. Ta bo ključen za končno klasifikacijo kaznivega dejanja, a so kriminalisti sprva zadevo obravnavali kot uboj, za kar je zagrožena kazen 5 do 15 let zapora. Po Slapnikovih besedah Andrej in zdaj pokojni sosed, ki naj bi njegovi mami rad priskočil na pomoč - vendarle sta bila podobnih let -, osebno nista bila v sporu. Kriminalisti so torej ugotavljali, ali se je Andreju pred očmi stemnilo hipno in ali je grozodejstvo načrtoval. Ali je šlo za umor ali uboj so torej še vedno proučevali, Slapnik pa o njegovem psihičnem stanju ni želel ugibati. Andreja so nato popoldne privedli pred preiskovalnega sodnika, ki pa je ocenil, da je vendarle šlo za umor, za kar je zagrožena kazen od petih do 30 let zapora, je včeraj popoldne poročala STA. Osumljen je tudi povzročitve hude telesne poškodbe, ki se kaznuje z zaporno kaznijo od šestih mesecev do petih let. Preiskovalni sodnik je zoper Andreja odredil 48-urno sodno pridržanje.

PU Celje
Pomočnik vodje celjskih kriminalistov Aleš Slapnik.