V rekordnem času

Uprizoril samomor in pobegnil pred obtožbo o spolni zlorabi pastorke, zdaj so ga našli

R.T.
3. 2. 2020, 10.33
Posodobljeno: 3. 2. 2020, 10.37
Deli članek:

Zvezni šerifi so aretirali ameriškega vojnega veterana, ki je pred slabima dvema letoma uprizoril lastno smrt in se od takrat izogibal roki pravice. Obtožen je posilstva 14-letne pastorke.

U.S. Marshals
Jacob Blair Scott danes.

43-letni odlikovan vojni veteran Jacob Blair Scott bi se moral 30. julija 2018 zglasiti na sodišču v okrožju Jackson County v ameriški zvezni državi Mississippi. Tožilstvo ga je obtožilo spolnega napada, nadlegovanja in izkoriščanja otroka. V obtožnici so mu očitali kar 14 kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost otroka, vsi pa so pričakovali, da bo Scott, ki so ga iz pripora izpustili proti plačilu varščine, dejanje na sodišču priznal. Tam se ni prikazal, sodnik pa je izdal nalog za njegovo prijetje. Naslednji dan so v morju ob obali letovišča Orange Beach v Alabami našli njegov zapuščen gumijast čoln, v njem pa pištolo in poslovilno pismo. Trupla niso našli, oblasti pa so hitro posumile, da je bilo vse skupaj le predstava. 

Preiskovalci so ugotovili, da je Scott pred izginotjem s svojega bančnega računa dvignil 45.000 ameriških dolarjev (dobrih 36.000 evrov). Denar je izginil tako kot on sam. Ker gre za odlikovanega veterana iz iraške vojne, so se zavedali, da je vešč preživetja na robu civilizacije. Neuspešno so ga iskali celih 18 mesecev, v tem času pa naj bi Scotta opazili na območju Denverja v zvezni državi Colorado, v Mississippiju, Nevadi in Louisiani. Uspešno se jim je izmikal do prejšnjega tedna, ko so ga na seznam 15 najbolj iskanih ubežnikov uvrstili tudi zvezni šerifi (U.S. Marshals Service - USMS). Za informacije, ki bi privedle do njegovega prijetja, so ponudili nagrado v višini 25.000 dolarjev (slabih 23.000 evrov) in že naslednji dan prejeli klic iz nekega prikoličarskega naselja v zvezni državi Oklahoma. Scotta so v četrtek, dan po uvrstitvi na seznam, aretirali, strpali v zapor, kmalu pa ga bodo izročili oblastem v Mississippiju. Po navedbah Jeffa Tylerja, namestnika direktorja oddelka za preiskave pri USMS, so ga prijeli v rekordnem času. »To je bila najhitrejša aretacija ubežnika v 37-letni zgodovini projekta 15 najbolj iskanih,« je pojasnil.