nevarna Zaostritev

Sirska vojska ubila štiri turške vojake

B.K.
3. 2. 2020, 08.57
Posodobljeno: 3. 2. 2020, 13.13
Deli članek:

Sirska vojska se je v ponedeljek, na severozahodu Sirije, neposredno spopadla s turško vojsko. V spopadu so bili ubiti štirje turški vojaki.

Profimedia
Turški tanki v Siriji. Fotografija je arhivska.

Sosedi Turčija in Sirija sta danes zabeležili najbolj smrtonosni medsebojni spopad od začetka sirske državljanske vojne. V medsebojnem obstreljevanju so bili ubiti štirje turški vojaki, devet je bilo ranjenih, poroča ameriška tiskovna agencija Bloomberg.

Spopad naj bi se začel, ko je sirska vojska začela s topovskim obstreljevanjem turškega vojakega konvoja, ki se je premika skozi provinco Idlib, na severozahodu Sirije. V Idlibu, ki je še edina sirska provinca pod nadzorom sirskih upornikov, je prisotna tudi turška vojska. Po navedbah turškega zunanjega ministrstva, so njihovi vojaki svoje premike koordinirali s sirsko vojsko, kot ponavadi, a je do obstreljevanja vseeno prišlo.

Turška vojska naj bi na obstreljevanje odgovorila in po lastnih navedbah tarče tudi “uničila”. Pri tem je bilo po podatkih Sirskega observatorija za človekove pravice ubitih najmanj šest sirskih vojakov, še 20 pa jih je bilo ranjenih.

Profimedia
Konvoj turških vozil v Siriji. Fotografija je arhivska.

Na območju Idliba naj bi sicer veljalo premirje med sirskimi oblastmi in uporniškimi skupinami, ki ga skušata zagotoviti Rusija in Iran, a zaenkrat brez večjega uspeha. Do spopada je sicer prišlo potem, ko je turška vojska ob koncu tedna zavzela tri vasi v provinci. Med vojaško akcijo naj bi turški vojaki zajeli tudi nekaj sirskih kolegov in uničili nekaj njihove opreme.

Topniški spopad bi lahko zaostril odnose med sosedama, ki so že zgodovinsko hladni, situacijo pa je še bolj zapletla turška okupacija severnega dela Sirije in njena pomoč upornikom, ki se še vedno zadržujejo v Idlibu.