Zanimivosti

Računovodstvo v Ljubljani

Oglasno sporočilo
3. 2. 2020, 11.50
Posodobljeno: 17. 11. 2020, 12.38
Deli članek:

Vsako podjetje potrebuje računovodstvo, ki skrbi za vodenje in urejanje računovodske dokumentacije, na podlagi katerih podjetje tudi sprejema poslovne odločitve

Gre za specifično področje, ki ga je bolje prepustiti strokovnjakom. Poslovanje podjetja, z različnimi dejavnostmi in prisotnostjo tako doma kot v tujini, zahteva dobro poznavanje vse veljavne zakonodaje, ki velja za knjiženje in vodenje računovodske dokumentacije, obračune in oddajo obveznih poročil.

Večja podjetja imajo navadno zaposlene osebe znotraj podjetja, ki skrbijo za računovodstvo in finančno poslovanje v podjetju. Lahko pa del računovodskih obveznosti prenesejo tudi na zunanje strokovnjake, kot na primer na računovodski servis, ki skrbi za pripravo in oddajo obveznih poročil ali obračun plač.

Manjši podjetniki ob začetku svoje poti neradi razmišljajo, da bi imeli dodatne stroške v vezi z vodenjem računovodstva, zato se včasih sami lotijo urejanja dokumentacije in oddajanja poročil. Vendar zaradi njihove nevednosti lahko naredijo napako, ki jih drago stane, saj so kazni na tem področju visoke. Zato je v tem primeru bolje, da zadevo prepustijo strokovnjakom in svoj čas raje namenijo svoji dejavnosti in razvoju.

V Ljubljani je registrirnih preko 50.000 podjetij (podatki BIZI.si), od tega je okoli 40% samostojnih podjetnikov, ki zagotovo potrebujejo računovodstvo v Ljubljani ali okolici. Glede na njihovo dejavnost in zahtevnost poslovanja pa se lahko sami odločijo kateremu računovodskemu servisu bodo zaupali skrb za njihovo računovodstvo.

Zaradi prihranka časa, boljšega pregleda nad poslovanjem in zanesljivo podporo pri svetovanju, tako glede aktualne zakonodaje in ostalih možnih finančnih spodbudah, ki jim pripadajo, se vse več podjetij obrača na večje računovodske servise, ki nudijo celovito podporo na enem mestu: računovodstvo, IT rešitve in svetovanje. Nekateri, ki poslujejo tudi v tujini pa zaradi optimizacije poslovanja, skrb za računovodstvo raje prepustijo mednarodnim računovodskim servisom, ki so s svojimi storitvami prisotni v več državah ali celotni regiji.