Pregon korupcije zaupali policistu

Se bo s pristopom, ki je dvignil ugled policistov, dvignil tudi ugled politike?

Luka Tetičkovič
3. 2. 2020, 20.05
Deli članek:

Visoka stopnja ugleda, ki ga uživajo policisti, ni samoumevna, pravi kandidat za predsednika KPK Robert Šumi. Je rezultat sistemskih ukrepov, ki so bili uvedeni v preteklem desetletju.

policija.si
Robert Šumi, kandidat za predsednika KPK.

Za integriteto policistov je Robert Šumi začel skrbeti leta 2002 med službovanjem v Policijski upravi Kranj, kjer so mu nadrejeni omogočili, da je v policijske vrste vpeljal način dela, značilen za zahodnoevropske države.

Gre za sekundarno preventivo, je Šumi nedavno povedal v intervjuju za portal Varensvet.si, na katerem je velik poudarek na vodjih, ki morajo svoje podrejene navdihovati z vzgledom. »Pri vodenju se poslužuje tako nagrajevanja kot sankcioniranja in je odločen, odziven ter skladen v tem, kar govori in dela. Za takšnega vodjo sodelavci običajno povedo, da je zelo zahteven tako do njih kot do sebe, pošten in pravičen, predvsem pa 'človek',« se je izrazil Šumi.

Po Kranju so ga poklicali na državno raven

Nabor kandidatov za predsednika KPK izvede izbirna komisija, ki je sestavljena iz predstavnikov vej oblasti in nevladnikov in pri čemer je samostojna. Svojo izbiro posreduje predsedniku republike, ki se odloči za enega kandidata. Če primernega kandidata na najde, lahko o tem obvesti komisijo, ki ponovi postopek javnega poziva.

Šumijevo delo so opazili na Generalni policijski upravi in ga zadolžili za novoustanovljeno Delovno skupino za krepitev integritete policistov. Delovna skupina je prerasla v odbor, ta pa leta 2014 v Center za raziskovanje in socialne veščine, ki deluje v okviru Policijske akademije. Vodenje tega so zaupali Šumiju.

Model sekundarne preventive je Šumi uspešno uvajal na ravni policijskih postaj, zatem na ravni policijske uprave in nato še pri Generalni policijski upravi. Kot pravi, je Slovenija pri tem celo naprednejša od zahodnih držav, saj so sistemske reforme lažje, ker imamo samo eno policijo, in ne več, kot je značilno za večje države.

Po policiji še javni sektor

Šumi torej s svojim pristopom orje ledino na globalni ravni. Imenovanje za predsednika KPK pa bo test, ali ima odgovor na frazo, ki pravi, da se razvite države od držav v razvoju razlikujejo le po tem, ali je mogoče podkupiti že policista ali pa moraš v žep seči za ministra.

Svojo vizijo bo Šumi danes javno predstavil v predsedniški palači. Predsednik republike Borut Pahor, ki je pristojen za imenovanje predsednika KPK, ga je namreč na to funkcijo predlagal že konec tedna.