Svet

Nemci ponovno poslali vojake na urjenje v Irak

A.S./STA
26. 1. 2020, 21.00
Deli članek:

Nemška vojska je danes ponovno začela uriti kurdske sile v Iraku. To dejavnost so nedavno prekinili zaradi zadnjih napetosti v regiji med ZDA in Iranom. Nemška vojska je v Erbilu na severu Iraka, kjer je približno sto nemških vojakov, z urjenjem začela davi.

Reuters
Vojaki nemške vojske.

Kot so pojasnili v nemški vojski, je odločitev o ponovnem začetku urjenja v Erbilu sprejel glavni štab vojaškega zavezništva pod vodstvom ZDA proti skrajni skupini Islamska država skupaj z mednarodnimi partnerji. V osrednjem Iraku je urjenje iraške vojske še vedno prekinjeno.

Nemška vojska in ostale vojske zavezništva so se odločile za umik iz Iraka potem, ko so ZDA v začetku leta v zračnem napadu na bagdadsko letališču likvidirale poveljnika elitnih enot iranske revolucionarne garde Kasema Solejmanija. Iran je v odgovoru z raketami napadel vojaška oporišča v Iraku.

Iz Erbila so se v začetku januarja vrnili tudi slovenski vojaki. Naslednji kontingent Slovenske vojske naj bi bil v Irak predvidoma napoten februarja oziroma, ko se bo znova začelo usposabljanje iraških vojakov.