"Mislim, da je večini Kanadčanov ideja, da bi imeli tu člane kraljeve družine, zelo blizu. Ampak kako bo to delovalo in kakšne stroške to pomeni, o tem se bo treba še pogovoriti," je v ponedeljek zvečer dejal kanadski premier Justin Trudeau v pogovoru za kanadsko televizijo Global News.

Še vedno ni znano, kakšna bo končna odločitev britanske kraljeve družine in kakšno bo prihodnje življenje vojvoda in vojvodinje sussekške, ki sta prejšnji teden šokirala z novico, da opuščata kraljeve dolžnosti in želita postati bolj neodvisna.

Kraljica Elizabeta II. je po kriznem sestanku v ponedeljek odobrila prehodno obdobje, ko bo lahko par bival tako v Veliki Britaniji kot Kanadi, a je dala tudi vedeti, da čeprav spoštuje njuno željo, to niso dobrodošle novice.

Tudi kanadska vlada se zaenkrat še ni posvetila temu vprašanju, je v ponedeljek dejal kanadski finančni minister Bill Morneau. V britanskih medijih so se namreč pojavila poročila, da je Trudeau kraljici Elizabeti II. že zagotovil, da bo Kanada krila strošek varovanja para. "Seveda želimo vedno pokazati, da kot člani Commonwealtha igramo vlogo," je še povedal Morneau.

Britanski mediji so ocenili, da bi Kanada letno za varovanje prispevala okoli 583.000 evrov. Po oceni kanadskih medijev pa bi varovanje družine davkoplačevalce stalo okoli 1,17 milijona evrov letno. Kanadski davkoplačevalci so sicer tradicionalno vedno prispevali k stroškom varovanja, ko je državo obiskal kak član kraljeve družine.

Poleg vprašanja kritja stroškov varovanja para še vedno ostajajo odprta številna druga vprašanja, med drugim kako se bo par financiral, kaj bo s kraljevimi nazivi in dolžnostmi ter kje bosta živela. Ta in druga vprašanja o prihodnjem delovanju naj bi kraljeva družina razrešila v prihodnjih dneh.